In beeld

Zo verliep de eerste, veelbewogen week van het kabinet-Schoof

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPZo verliep de eerste, veelbewogen week van het kabinet-Schoof
RTL

Het nieuwe kabinet heeft de eerste week achter de rug. En wat een week was het. Wat kalm begon met de bordesfoto, werd al snel onrustig door uitspraken van ministers over het dragen van hoofddoeken en leidde tot verhitte gemoederen tijdens het eerste debat van het nieuwe kabinet. Kijk hier naar de opvallendste gebeurtenissen van een explosieve politieke week.

Dinsdag

Na zeven maanden is het eindelijk zover: het nieuwe kabinet staat op het bordes:

Later die dag kunnen journalisten de nieuwe bewindslieden interviewen. RTL Nieuws vraagt de nieuwe ministers Marjolein Faber en Fleur Agema wat zij van hoofddoeken vinden. Beiden zien vrouwen liever zonder, zeggen ze. Deze uitspraken zullen de dagen daarna nog een prominente rol spelen. Bekijk hun uitspraken hier:

Woensdag

Het debat over de regeringsverklaring wordt afgetrapt met een statement door de nieuwe premier Dick Schoof. Het is de eerste keer dat Schoof spreekt in het parlement. Hij mag niet onderbroken worden en zal de volgende dag de vragen van de politici beantwoorden. Schoof zegt dat de kiezer bij de verkiezingen in november aan politiek Den Haag heeft gevraagd om de zorgen over asiel en migratie serieus te nemen. Schoof zegt die boodschap te hebben gehoord. Bekijk zijn woorden hier:

In datzelfde debat komen GroenLinks-PvdA-leider Frans Timmermans en PVV-leider Geert Wilders hard met elkaar in aanvaring. Timmermans spreekt van 'extreemrechtse ideeën' en 'racistische complottheorieën' van PVV'ers die nu in het kabinet zitten. Wilders verheft zelfs zijn stem in reactie op Timmermans' uitlatingen. Dat zie je hier:

Donderdag

Op de tweede dag van het debat over de regeringsverklaring begint Schoof de beantwoording van de vragen van de Kamer met een statement. Hij doet dat naar aanleiding van alle vragen en opmerkingen van de vorige dag over het standpunt van de kabinetsleden over racisme, complottheorieën en hoofddoekjes. Schoof zegt een premier te willen zijn 'van alle Nederlanders, met of zonder hoofddoek'. Bekijk het hier:

Premier Schoof richt zich tijdens het debat over de regeringsverklaring direct tot GroenLinks-PvdA-Tweede Kamerlid Esmah Lahlah. Zij was onderwerp van een oude tweet van minister Marjolein Faber die haar daarin 'PvdA-hoofddoek' noemde. Schoof benadrukt Lahlah te zien als mens. Lahlah beantwoordt Schoof, maar vertrekt dan geëmotioneerd uit de plenaire zaal. Bekijk dat hier:

Premier Schoof komt in het debat flink onder vuur te liggen. Die kritiek komt niet alleen vanuit de oppositiepartijen, maar opmerkelijk genoeg ook van de leider van coalitiepartij PVV, Geert Wilders. Volgens Wilders had Schoof veel harder moeten uithalen toen een aantal ministers werden weggezet als racisten. "Slappe hap. Als mijn mensen racist worden genoemd, moet u boos worden." Bekijk dat hier:

In de middag wordt het debat stilgelegd vanwege een tweet van vicepremier Fleur Agema. Die heeft ze verstuurd terwijl ze in vak K zit naast premier Schoof. In die tweet lijkt ze kritiek te uiten op het standpunt van Femke Halsema over de hoofddoek. Het lijkt daarmee alsof binnen het kabinet over dat thema verschillend wordt gedacht. D66-leider Jetten stelt voor om het debat te schorsen. "Praat u dit eerst uit onderling, dan spreken we daarna verder", zegt Jetten. Dat gebeurt. Kijk de beelden hier:

Na de hervatting van het debat haalt Wilders fel uit naar de leider van coalitiegenoot VVD, Dilan Yeşilgöz. De PVV-leider noemt het een 'valse, vuile beschuldiging' dat hij achter de tweet van vicepremier Fleur Agema zou zitten. Het debat ontaardt in chaos na de eerdere schorsing over de tweet van Agema. Bekijk die beelden hier:

PVV-vicepremier Fleur Agema zegt nadat het debat is afgelopen dat ze niet had verwacht dat het versturen van haar tweet zoveel effect zou hebben. "Daardoor is het debat over mij gegaan en niet over wat we met z'n allen hier gaan doen." Ze zegt spijt te hebben van haar tweet. Bekijk dat hier:

Schoof kijkt na afloop terug op een lang, intensief en ingewikkeld debat, zegt hij na afloop. "Omdat het minder ging over waar het kabinet voor staat, maar meer ging wat er links en rechts allemaal gebeurde." Bekijk dat hier:

Vrijdag

Minister van Asiel en Migratie Marjolein Faber gebruikt niet langer haar persoonlijke X-account, zegt ze voorafgaand aan de ministerraad. "Ik heb geen persoonlijke meningen meer", zegt ze lachend. Ze gebruikt alleen nog haar officiële X-account als minister. Haar opmerkingen komen na dagen gedoe over uitingen van bewindslieden op X. Bekijk het hier:

Schoof vertelt dat zijn gezin het debat over de regeringsverklaring 'met enige verbijstering' had bekeken. Bekijk dat hier: