Afghanistan

Toch geen hoop voor Afghaanse beveiligers die eerder buiten de boot vielen

Door Roel Schreinemachers··Aangepast:
© Jeroen SwolfsToch geen hoop voor Afghaanse beveiligers die eerder buiten de boot vielen
RTL

Zo'n tweehonderd Afghaanse bewakers die voor ons land hebben gewerkt en hun families mogen toch niet naar Nederland komen. Het gaat om extern ingehuurd personeel van de ambassade in Kaboel en de Nederlandse militaire missie in Afghanistan. Het kabinet komt terug op een toezegging van Rutte-IV om zich voor deze groep in te spannen.

Na de val van Kaboel mochten tolken en beveiligers die voor de Nederlandse ambassade, defensie of de Europese politiemissie EUPOL in Afghanistan hebben gewerkt naar Nederland komen. Tientallen oud-ondersteuners vielen buiten de boot omdat ze via lokale partnerorganisaties in dienst waren.

Eind vorig jaar riep een ruime Kamermeerderheid het toenmalige kabinet per motie op om deze Afghanen alsnog te helpen het land te verlaten. In de allerlaatste ministerraad van Rutte-IV is besloten deze motie uit te voeren.

Het nieuwe kabinet draait deze beslissing nu terug. In een brief aan de Tweede Kamer schrijven de betrokken ministers dat deze groep Afghaanse bewakers niet meer in aanmerking komt voor overbrenging naar Nederland.

Politieke wind

"Er waait een andere politieke wind in Nederland", zegt politiek verslaggever Roel Schreinemachers. "En ook een advies van de landsadvocaat speelt een rol bij het besluit om de eerdere toezegging terug te draaien."

In een rechtszaak die was aangespannen door enkele Afghaanse ex-werknemers waarschuwde de landsadvocaat onlangs dat er 'geen rem' meer is als voor deze groep nu iets wordt geregeld en de deur openzet voor veel meer Afghanen die naar Nederland willen komen.

Volgens ambtelijke notities die bij het besluit openbaar zijn gemaakt gaat het om maximaal 48 ambassadebewakers en 145 bewakers van de Uruzganmissie en hun gezinnen, in totaal zo'n 965 personen. Hen naar Nederland halen zou een kostenpost opleveren van 27 miljoen euro per jaar, zo valt te lezen.

Woestmakend

Een harteloos besluit en woestmakend, reageert Kamerlid Kati Piri van GroenLinks-PvdA. "Er is altijd een brede consensus geweest dat we onze ereschuld aan Afghaanse oud-medewerkers moeten inlossen. Alle zorgen over de wreedheid van de taliban zijn loze woorden als het kabinet deze mensen aan hun lot overlaat."

Ook oud-vakbondsvrouw Anne-Marie Snels is verbijsterd. Ze zet zich al jaren in voor het lot van deze oud-medewerkers die nog steeds in Afghanistan vastzitten. De taliban zijn sinds de machtsovername actief op zoek naar mensen die hebben gewerkt voor westerse landen. Velen van hen zijn al mishandeld, opgesloten of vermoord.

Hel

Snels heeft nog steeds contact met een aantal van hen, die volgens haar doodsangsten uitstaan. De oud-bewakers putten hoop uit de toezegging van het vorige kabinet. En Snels weet niet hoe ze hen nu het slechte nieuws moet vertellen.

Dat het leven voor deze mensen in Afghanistan niet gemakkelijk is blijkt wel uit de appjes die ze met enige regelmaat krijgt, waarin ze vertellen hoe ze continu in angst leven. "We zijn moe van het leven in de hel die Afghanistan is", schrijft een van hen. "Alsjeblieft, help mij en mijn familie om uit deze ellende te komen."

Nederland hoeft Afghaanse bewakers niet te evacueren van rechter
Lees ook

Nederland hoeft Afghaanse bewakers niet te evacueren van rechter

Lees meer over
Caspar VeldkampRuben BrekelmansMarjolein FaberMinisterie van Buitenlandse ZakenMinisterie van Defensie