Doorbraak in asielonderhandelingen: PVV en NSC eens over compromis
De fractievoorzitters van PVV en NSC zijn het eens over een mogelijk compromis over de asielwetgeving: er komt geen noodwet, maar wel andere strenge asielmaatregelen. Zo worden permanente verblijfsvergunningen afgeschaft, illegalen kunnen worden vastgezet en er komen grenscontroles. Dat melden bronnen aan de politieke redactie van RTL Nieuws.
In het compromis besluit het kabinet wel tot het invoeren van een streng migratiebeleid, zoals afgesproken in het regeerprogramma, maar wordt wetgeving eerst zorgvuldig in het parlement behandeld. Er komt dus geen noodwet, zoals eerder was afgesproken.
De hoofdpunten van het compromis:
- Permanente verblijfsvergunningen worden afgeschaft, in plaats daarvan alleen nog tijdelijke verblijfsvergunningen die verlengd worden.
- Geldigheid van asielvergunning wordt teruggebracht tot 3 jaar.
- Eind november grenscontroles in Nederland ingevoerd op basis van artikel 25 van Schengengrenscode.
- Asielzoekers die elders asiel hebben aangevraagd, worden teruggestuurd.
- 50 tot 100 extra cellen in de vreemdelingenbewaring.
- Ongedocumenteerde asielzoekers worden vastgezet.
- Landenbeleid Syrië wordt aangescherpt: delen van het land worden als veilig aangemerkt, zodat mensen kunnen worden teruggestuurd, ook wordt gekeken of de verblijfsvergunning van mensen uit veilige delen al kan worden ingetrokken.
- Spreidingswet nog dit jaar ingetrokken.
- Gezinshereniging beperkt: nareizen van meerderjarige kinderen wordt niet meer mogelijk.
- Sneller een 'ongewenstverklaring' bij een veroordeling bij strafbare feiten.
Deze wetgeving gaat eerst door het parlement en er wordt spoedadvies gevraagd aan de Raad van State, zo blijkt uit een document dat door RTL Nieuws is ingezien.
Weken spanning
In de coalitie is al weken spanning over de noodwetgeving. Die was afgesproken in het hoofdlijnenakkoord en het regeerprogramma, maar het omzeilen van het parlement stuit op veel bezwaren.
Binnen coalitiepartij NSC is verzet, er liggen verschillende ambtelijke adviezen die zeggen dat noodwetgeving juridisch geen stand houdt en in de Eerste Kamer is een meerderheid hoogst onzeker.
Tekst gaat verder onder de video.
Premier Schoof overlegt al sinds vorige week met PVV-leider Wilders en NSC-fractievoorzitter Van Vroonhoven om een uitweg te zoeken. Pas als Wilders en Van Vroonhoven het voldoende eens zouden zijn, dan zouden VVD en BBB erbij worden geroepen.
"Dat moment is nu gekomen: Wilders en Van Vroonhoven zijn elkaar genoeg genaderd op een compromis. Maar het is nog te vroeg om te zeggen dat deze doorbraak ook meteen vanavond tot een deal met de hele coalitie leidt", zegt politiek verslaggever Fons Lambie. "Mogelijk is er nog meer tijd nodig om te zorgen dat VVD en BBB ook akkoord gaan."
Dagelijkse update
Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.