'Extern onderzoek'

Gerommel in bestuur van NSC: penningmeester op non-actief gezet

Door Politieke redactie RTL Nieuws··Aangepast:
Gerommel in bestuur van NSC: penningmeester op non-actief gezet
RTL

Het rommelt binnen het bestuur van Nieuw Sociaal Contract (NSC). Deze week is de penningmeester van NSC op non-actief gezet na klachten over zijn functioneren. De penningmeester ontkent die lezing. De partij van Pieter Omtzigt voert campagne met 'goed bestuur', maar intern staan het bestuur en de geschorste penningmeester lijnrecht tegenover elkaar.

De politieke redactie van RTL Nieuws sprak met zowel de penningmeester als met andere bestuursleden en betrokkenen in de partij. 

Gedrag en samenwerking

Bij de partij kwamen verschillende meldingen binnen over het gedrag en de samenwerking met de penningmeester. Naar aanleiding daarvan zou hem te kennen zijn gegeven dat hij geschorst zou worden als bestuurslid van NSC.

De penningmeester zegt dat hij juist onregelmatigheden en dubbele facturen aan de kaak stelde en dat dit niet in goede aarde viel, wat uiteindelijk tot zijn schorsing heeft geleid. Die onregelmatigheden met facturen, stammen volgens hem van vóór zijn tijd als penningmeester - dus van voor april 2024. 

Extern onderzoek

NSC-bestuurslid Kilian Wawoe zegt tegen RTL Nieuws daarvoor geen bewijs te hebben gezien. Wel is besloten om dat door een extern bureau te laten onderzoeken.

De penningmeester laat weten dat hij al veel eerder aan de bel trok, kort na zijn aantreden zo'n vijf maanden geleden. "Op de fraude-beschuldiging werd laconiek gereageerd. Ik zat er volgens het bestuur helemaal naast, maar ik weet wel wat integer is." Wel werd volgens de penningmeester 'na veel pijn en moeite' besloten om een onafhankelijke accountant de mogelijke onregelmatigheden te laten onderzoeken.

Meerderheid NSC-kiezers wil dat partij in kabinet blijft
Lees ook

Meerderheid NSC-kiezers wil dat partij in kabinet blijft

Afgelopen maandag escaleerde de situatie. De penningmeester stelt dat het bestuur woedend was omdat hij naar het ministerie van Binnenlandse Zaken zou zijn gestapt, om daar een melding te doen dat de financiën van NSC niet in orde zouden zijn. Politieke partijen moeten aan dat ministerie verantwoording afleggen voor geld dat ze van de overheid ontvangen. De penningmeester deed melding omdat hij te weinig vertrouwen had in het lopende onderzoek. "Ik moest vertrekken. Ze hebben gezegd: je bent niet meer actief als penningmeester."

De toon van het gesprek noemt de penningmeester 'bedreigend'. Hij zegt daar aangifte van te zullen gaan doen.

'Geen goed bestuur'

Volgens NSC-bestuurder Wawoe heeft de partij de plicht om de aantijgingen over de rekeningen nader te onderzoeken. Meer wil hij er niet over kwijt. 

De penningmeester is gevraagd om lopende het onderzoek naar de financiën zijn functie neer te leggen. Maar hij sluit zelf een terugkeer bij de partij uit. "Dit is geen goed bestuur. Daar zijn we allemaal voor aangetrokken. Maar dat kunnen ze niet waarmaken."

Het NSC-bestuur is van plan om de leden in de wekelijkse nieuwsbrief die morgen verschijnt tekst en uitleg te geven.

"Weer slecht nieuws dus voor NSC. Dat is wel het laatste dat de partij kon gebruiken", zegt politiek verslaggever Roel Schreinemachers. "NSC zit toch al in zwaar weer en kiezers keren de partij massaal de rug toe. Intern gedoe helpt niet om het tij te keren."

"Of uit het onderzoek daadwerkelijk misstanden naar voren komen moeten we afwachten. Maar het zou wel passen bij de groeipijnen van een partij die met stoom en kokend water uit de grond is gestampt. In korte tijd moesten kandidaten worden gevonden voor tal van functies. De kans op miskleunen is dan levensgroot aanwezig."

Er is veel gebeurd het afgelopen jaar met NSC. Ruim een jaar geleden presenteerde de partij van Pieter Omtzigt haar verkiezingsprogramma. Bekijk dat hier:

Stuur ons uw tips

Heeft u naar aanleiding van dit artikel (of andere artikelen) tips, vragen of opmerkingen? Mail de politieke redactie van RTL Nieuws. Alle informatie wordt vertrouwelijk behandeld.

Lees meer over
Pieter OmtzigtKilian WawoeNSC [Nieuw Sociaal Contract]