CDA in opmars

Vertrouwen in kabinet zeer laag: 'Te weinig resultaten geboekt, geen eenheid'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPVertrouwen in kabinet zeer laag: 'Te weinig resultaten geboekt, geen eenheid'
RTL

Het vertrouwen in het kabinet is naar een dieptepunt gedaald, slechts 16 procent van de kiezers heeft nog vertrouwen in de huidige ministersploeg. De helft van de VVD-kiezers wil dat de liberale partij in een volgend kabinet gaat samenwerken met GroenLinks-PvdA in een middenkabinet, in plaats van nog een keer samenwerken met de PVV van Geert Wilders. Dat blijkt uit onderzoek van het RTL Nieuwspanel.

Vooral de VVD-kiezers zijn wel klaar met dit kabinet met PVV, NSC, BBB. "Ik durf wel aan dat veel VVD-kiezers inmiddels grote bedenkingen hebben bij deze coalitie", zegt RTL-opiniepeiler Gijs Rademaker. "Vorig jaar zagen we nog dat een grote meerderheid graag wilde regeren met Wilders' PVV. Dat lijkt nu voorbij: als we ze vragen of ze in een volgend kabinet liever samenwerken met de PVV, of met GL-PvdA, dan kiest de helft voor de partij van Timmermans en slechts een vijfde voor die van Wilders." 

Kritisch over samenwerking

Veel VVD-stemmers zijn dus zeer kritisch over de samenwerking met de huidige drie coalitiepartners, zeggen ze tegen het Nieuwspanel. "Wat hebben ze nou geleverd? Door deze partijen komen we in een isolement", zegt een deelnemer.

Een ander: "PVV, BBB en NSC zijn niet volwassen genoeg om mee te regeren. Terug naar stabielere partners dus."

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Vertrouwen in het kabinet-Schoof daalt

Toen het kabinet-Schoof afgelopen zomer aantrad, kreeg dat steun van 37 procent – een normaal cijfer voor een nieuw kabinet. Een ruime meerderheid van de mensen die op een partij in de coalitie stemden, had toen vertrouwen in de ploeg. Nu is dat nog maar een kwart. 

"Ik zie dat kiezers vooral vinden dat de partijen onderling te veel kibbelen en ruziën", zegt Gijs Rademaker. "Ze missen eenheid. Ook vinden velen dat er de afgelopen maanden te weinig resultaten worden geboekt, en dat er te weinig kennis en ervaring in de coalitie zit."  

Coalitieleiders onder vuur, behalve Yesilgöz

Ook het vertrouwen in de partijleiders van de coalitie is fors gedaald bij de eigen achterban. VVD-leider Dilan Yesilgöz is de enige coalitieleider die niet inboet aan steun: 78 procent van de VVD-kiezers heeft vertrouwen in haar.

Het vertrouwen in de andere leiders van de coalitiepartijen daalt. 

Vertrouwen in Wilders daalt

Had PVV-leider Geert Wilders jarenlang een onaantastbare status, nu hij lijkt het moeilijk te hebben. "Jarenlang kreeg Wilders vertrouwenscijfers van zijn kiezers tegen de honderd procent. Maar sinds oktober zien we dat het vertrouwen daalt. Eerst naar de 90 procent in oktober, en nu naar de 70 procent. Ik kan me niet herinneren dat ik zulke cijfers bij Wilders ooit eerder zag." 

Kritische PVV-kiezers geven aan dat hij te weinig van zijn beloftes waarmaakt en verwijten hem de harde confrontaties met het kabinet. Ook hebben ze moeite met zijn positieve opstelling naar Trump en de kritische houding van de PVV over investeringen in defensie en Oekraïne.  

Ook het vertrouwen van BBB-leider Caroline van der Plas daalt. Ze noteerde in december nog een gezonde 85 procent vertrouwen onder haar kiezers, nu is dat 66 procent. "Dat lijkt veel, maar realiseer je dat dit gaat om de eigen achterban", legt Rademaker uit. "Een cijfer van minimaal 75-80 procent beschouw ik als een goede score voor een partijleider. Als het lager ligt, is dat vaak een teken dat er iets mis is."  

Pieter Omtzigt krijgt van de eigen NSC-kiezers nu 23 procent vertrouwen – in een jaar tijd is dat meer dan gehalveerd.

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Bontenbal meeste vertrouwen

De partijleiders van oppositiepartijen krijgen juist meer vertrouwen van hun kiezers. Frans Timmermans geniet het vertrouwen van 72 procent van de GL-PvdA-kiezers. 

Rademaker: "Dat is niet bepaald massale steun, en ook iets gedaald: vorig jaar stond hij op 81 procent." Rob Jetten (D66) staat er met 86 procent vertrouwen een stuk beter voor, en Henri Bontenbal scoort met 93 procent het hoogst van de onderzochte partijleiders.

"Het CDA is duidelijk op de weg terug en stijgt de laatste maanden ook in alle zetelpeilingen. Rechtse kiezers die afscheid nemen van BBB, NSC en PVV komen geregeld uit bij het CDA." 

Verantwoording 

Het onderzoek is uitgevoerd op 13 tot en met 16 maart onder ruim 23.000 leden van het RTL Nieuwspanel. Het onderzoek is na weging representatief voor vijf variabelen, namelijk: leeftijd, geslacht, opleiding, werkzaamheid en politieke voorkeur. Het RTL Nieuwspanel telt ruim 54.000 leden. 

Wil jij voortaan ook meedoen aan onderzoeken van het RTL Nieuwspanel? Meld je dan hier aan.