Spanning duurt voort: stemming in Kamer over eerder vrijlaten gevangenen moet opnieuw

De spanning over een motie die zich keert tegen een plan van PVV-staatssecretaris Ingrid Coenradie om gevangenen twee weken eerder vrij te laten, duurt voort. Coenradie wil vanwege een gebrek aan personeel en cellen die maatregel nemen. Maar een deel van de Kamer, inclusief drie coalitiepartijen, willen die maatregel niet. Een hoofdelijke stemming gaf vandaag geen duidelijkheid, want de voor- en tegenstanders hielden elkaar in balans: 74-74.
Dat betekent dat er volgende week opnieuw over gestemd kan worden. Als het dan weer niet duidelijk is, verandert er niets.
Er is een tekort aan cellen en personeel en daarom heeft PVV-staatssecretaris Ingrid Coenradie een nieuw plan opgesteld. Onderdeel is gevangenen in het uiterste geval twee weken eerder vrij te laten. Coenradie zegt het een 'rotmaatregel' te vinden maar geen andere opties te hebben. Maar dit plan verdeelt de coalitie tot op het bot.
Coalitiepartijen BBB en PVV hebben samen met de SGP een motie ingediend om het maximaal 14 dagen eerder vrijlaten van gevangenen niet uit te voeren. Vandaag blijkt ook coalitiepartij VVD die motie te steunen, net als JA21 en Forum voor Democratie. Toch was dat onvoldoende. Blijkbaar ontbraken er twee Kamerleden.
PVV-leider Geert Wilders gaat dus tegen zijn eigen staatssecretaris in, maar zei voorafgaand aan de stemming niet van plan te zijn om Coenradie weg te sturen als ze de motie niet wil uitvoeren. Volgens Wilders wil de PVV weliswaar dat gevangenen niet eerder worden vrijgelaten, maar tilt hij niet zo zwaar aan het meningsverschil dat hij Coenradie weg zou sturen. "Ze doet goed werk, ze is een goede staatssecretaris. Alleen hierover zijn we het oneens", aldus Wilders.
Bekijk hier de reactie van PVV-leider Geert Wilders:
Helft panel vindt plannen acceptabel
RTL Nieuws vroeg aan de leden van het RTL Nieuwspanel hoe zij naar de plannen kijken. Een meerderheid van 57 procent van alle kiezers in het onderzoek vindt het plan van Coenradie 'acceptabel'. Niet omdat ze er blij mee zijn, maar omdat ze het gevoel hebben dat het op dit moment niet anders kan.
Twee derde van de VVD-achterban is ook niet blij met het cellentekort, maar vindt deze maatregel wel degelijk acceptabel. Hetzelfde geldt voor NSC-kiezers, en een kleine meerderheid van de BBB-achterban. En opvallend: zelfs bij de partij van Wilders, die op ramkoers ligt met de 'eigen' staatssecretaris, vinden 4 op de 10 kiezers dit een acceptabel voorstel."
Tussenoplossing?
Premier Dick Schoof steunde gisteren op zijn wekelijkse persconferentie de lijn van Coenradie. "Wij zien op de korte termijn geen andere oplossing dan het eerder vrijlaten van gevangenen. Tegelijkertijd, als drie van de vier coalitiepartijen morgen in de Kamer tegenstemmen dat zullen we daar in het kabinet over moeten spreken."
Mogelijk zal er een tussenoplossing komen, verwacht politiek verslaggever Floor Bremer. "Waarbij het eerder vrijlaten van gevangenen wordt teruggebracht bijvoorbeeld van twee weken naar één week."
'Code zwart' in de gevangenis
In december riep staatssecretaris Coenradie code zwart uit voor het gevangeniswezen, vanwege een groot tekort aan cellen en personeel. Op dit moment is er een tekort van ruim 300 cellen en zijn er rond de duizend openstaande vacatures.
Bekijk hier de uitleg van Coenradie waarom ze gevangenen eerder vrij gaat laten:
Om snel de problemen op te lossen kwam Coenradie daarom twee weken geleden met een plan waar de ministerraad mee heeft ingestemd. Daarin staat bijvoorbeeld dat er op twee plekken noodgevangenissen komen. Maar ook het omstreden plan om gevangenen maximaal twee weken eerder vrij te laten. Daar zitten wel restricties aan: geen zedendelinquenten of mensen die zware misdrijven hebben begaan. En ook geldt het alleen voor mensen met een gevangenisstraf korter dan een jaar.
Het plan leidde ertoe dat staatssecretaris Coenradie slaande ruzie kreeg met haar partijleider Geert Wilders. Dit gebeurde achter gesloten deuren, maar lekte uit via het AD. De PVV wil inzetten op meer mensen op een cel.
Kijk hier hoe PVV-Kamerlid Van Dijk dat standpunt uitdraagt bij een eerder debat met Coenradie: