Parijs ontvangt top over uitbreiding wapenleveringen aan Oekraïne

Zo'n dertig landen komen vandaag in Parijs bij elkaar om opnieuw te praten over Oekraïne. "De eerste vraag die op tafel ligt is wat deelnemende landen op korte termijn kunnen bieden aan extra militaire steun voor Oekraïne", zegt politiek verslaggever Roel Schreinemachers.
Het overleg is georganiseerd door de Franse president Emmanuel Macron. Naast vrijwel alle EU-landen, doen ook het Verenigd Koninkrijk, Noorwegen, IJsland, Turkije, Australië en Canada mee. Hongarije, Slowakije, Oostenrijk en Malta ontbreken.
Eerder werd er in Londen en Parijs ook al vergaderd door een 'coalition of the willing' over steun aan Oekraïne. Die gesprekken kwamen op gang omdat de Verenigde Staten een minder betrouwbare partner van Kyiv is.
'Eerder klonk gemopper'
"Bij de eerdere top die Macron in Parijs organiseerde was maar een handjevol Europese leiders uitgenodigd en klonk gemopper uit verschillende hoofdsteden van landen die er niet bij mochten zijn", zegt politiek verslaggever Roel Schreinemachers. Inmiddels is de groep dus flink uitgebreid.

Macron beloofde de Oekraïense president Volodymyr Zelensky gisteren al voor 2 miljard euro aan militaire steun. "Hij gaf vast het goede voorbeeld", zegt Schreinemachers. Maar naast extra steun voor het land, gaat het op de top ook over de vorming van een eventuele vredesmacht, mocht het tot een wapenstilstand komen.
'Vredesmacht ligt gevoelig'
"Zo'n vredesmacht ligt in verschillende landen gevoelig, ook in Nederland", zegt Schreinemachers. Zo voelt de PVV er niks voor om Nederlandse militairen in Oekraïne te stationeren. De Nederlandse premier Dick Schoof benadrukt daarom steeds dat hij in Parijs geen toezeggingen zal doen zonder uitdrukkelijke instemming van de Tweede Kamer.
Bekijk hier wat er vandaag verder op de top besproken wordt:
Plannen is belangrijk
Oud-commandant der strijdkrachten Mart de Kruif legt aan RTL Nieuws uit dat het belangrijk is om alvast te praten over een vredesmacht, ook als die niet meteen nodig is. Stel zo'n vredesmacht is over twee jaar nodig, dan heb je de plannen 'achter de hand', zegt hij. "Je kunt dan sneller reageren."
Vaak worden er een aantal verschillende opties doorgenomen, legt De Kruif uit. Als er later een opdracht binnenkomt, 'past het plan nooit precies', zegt hij. "Maar alles wat je nodig hebt om snel te kunnen handelen heb je dan al wel op tafel liggen."
Het is onduidelijk of een vredesmacht of een afschrikkingsmacht ooit nodig zal zijn. Rusland heeft al een aantal keer te kennen gegeven geen Europese troepen te dulden in Oekraïne. En de Oekraïense president Zelensky wil geen vredesmacht, maar gevechtstroepen die daadwerkelijk in actie kunnen komen als de Russische agressie weer oplaait.
Staakt-het-vuren nog ver weg
Bovendien lijkt een staakt-het-vuren voorlopig nog ver weg. Toch is de afgelopen weken al geïnventariseerd welk land wat zou willen bijdragen aan een militaire missie.
"Iedereen zal zijn huiswerk moeten doen", zei Schoof daar vorige week over. Dan komt volgens de premier 'ook de vraag of wij bereid zijn daarin te stappen of niet'.
Rusland en de Verenigde Staten onderhandelden eerder deze week in Riyad in Saoedi-Arabië over de oorlog in Oekraïne. Bij die gesprekken zit Europa niet aan tafel.