Politieke doorbraak

Tweede Kamer is om: er komt een algeheel vuurwerkverbod in Nederland

Door RTL Nieuws ··Aangepast:
© ANPTweede Kamer is om: er komt een algeheel vuurwerkverbod in Nederland
RTL

Er komt een algeheel vuurwerkverbod in Nederland. Een Kamermeerderheid is voor de invoering van zo'n verbod. Vorige week werd al duidelijk dat de VVD om is, onder voorwaarden. Nu NSC zich ook achter het verbod schaart, is een Kamermeerderheid een feit. "De doorslag was dat de traditie niet meer veilig gehouden kan worden. Het liefst zouden we dit jaar nog een vuurwerkverbod zien", zegt NSC-Kamerlid Faith Bruyning.

Jarenlang was de Tweede Kamer diep verdeeld over het vuurwerkdossier. Maar het wetsvoorstel van GroenLinks-PvdA en Partij voor de Dieren dat een vuurwerkverbod regelt, krijgt vandaag een meerderheid. Voorstander van deze wet zijn GroenLinks-PvdA, Partij voor de Dieren, CDA, VVD, ChristenUnie, D66, Volt en SGP en NSC.

Verklaarde tegenstanders van het verbod zijn PVV, Forum, JA21, BBB en SP.  Wanneer het verbod ingaat is nog niet bekend. Lokale vuurwerkshows moeten wel mogelijk blijven. Bovendien moet er ‘compensatie’ komen voor ondernemers die tot nu vuurwerk verkochten. 

VVD-fractie was ook al om

Een verbod gloorde nadat de VVD vorige week draaide.  De VVD-Tweede Kamerfractie was lang tot op het bot verdeeld over het vuurwerkverbod. Voor- en tegenstanders hielden elkaar in evenwicht. Maar uiteindelijk zijn ze  het eens geworden en hebben de VVD-Kamerleden die voor een verbod zijn de slag gewonnen.

De liberalen stellen wel een aantal stevige voorwaarden voor hun steun aan het vuurwerkverbod. Zo eist de VVD van politie en gemeenten een effectieve handhaving. En het kabinet moet de handhaving op illegaal vuurwerk opvoeren.

Ook moeten steden die vuurwerk al eerder verboden alles er aan doen om het verbod ook echt te handhaven.

Wat vinden Nederlanders eigenlijk van een vuurwerkverbod? Gijs Rademaker van het RTL Nieuwspanel geeft uitleg:

Gijs Rademaker peilde hoe Nederland aankijkt tegen het vuurwerkverbod.

De roep om een vuurwerkverbod klinkt al sinds 2017.  In 2020 werd het verbod op zwaarder knalvuurwerk en vuurpijlen, in 2022 kregen gemeenten het recht zelf afsteekverboden in te voeren. Nu is er dus een Kamermeerderheid voor een totaalverbod.  

Wanneer het vuurwerkverbod ingaat is nog niet duidelijk. De VVD wil dat het parlement voordat het verbod daadwerkelijk ingaat moet kunnen beoordelen of er inderdaad voldoende zal worden gehandhaafd, de ondernemers goed zijn gecompenseerd en de burgemeesters een uitzondering kunnen maken. Is dat het geval dan 'kunnen we de stap zetten om oudejaarsavond anders in te richten'. VVD-justitieminister David van Weel liet al eerder aan RTL Nieuws weten in gesprek te willen over een totaal vuurwerkverbod. 

 

Fons Lambie: 'Het was jarenlang ondenkbaar''

Het was jarenlang ondenkbaar en politiek was er nooit steun, behalve eenmalig in de coronatijd. Maar de discussie over vuurwerk is veranderd. Partijen, zoals VVD, CDA en NSC hebben lang de vuurwerktraditie verdedigd, maar kwamen steeds meer klem te zitten tussen de traditie en de roep van burgemeesters, artsen en politieagenten, zegt politiek verslaggever Fons Lambie. 

"Er zijn nog veel openstaande vragen: wanneer kan het vuurwerkverbod precies ingaan? Dit jaar al? Wat wordt de compensatie voor vuurwerkverkopers? Verschillende partijen willen ook een lokale uitzondering, bijvoorbeeld dat de burgemeester toestaat dat er via een vereniging toch - georganiseerd - vuurwerk kan worden afgestoken. Maar hoe dit precies werkt, is nog niet duidelijk."

Lees meer over
Link in bio