Marathondebat over lintjes

Minister Faber overleeft debat waar woorden als 'grootste prutser ooit' en 'gemeen' vielen

Door Arne Hankel en Agnes de Goede··Aangepast:
Minister Faber overleeft debat waar woorden als 'grootste prutser ooit' en 'gemeen' vielen
RTL

PVV-minister Marjolein Faber kan verder als asielminister, maar is wel flink verzwakt na een snoeihard marathondebat over de lintjesaffaire. In het debat werden excuses geëist, maar die kwamen er niet. Er vielen harde woorden over het functioneren van de PVV-minister, maar echte antwoorden leverde het debat niet op.

'Onfatsoenlijk', 'onkundig, 'gemeen', en 'heel Nederland wil van u af'. In het debat liepen de emoties regelmatig hoog op en waren de aanvallen van de oppositiepartijen richting minister Faber bij vlagen snoeihard. Zo noemde GroenLinks-PvdA-leider Frans Timmermans de PVV-minister 'de grootste prutser ooit'.

Lintjesweigering

Het marathondebat kwam er omdat Faber had geweigerd te tekenen voor lintjes voor vijf vrijwilligers van het COA. Tijdens het Vragenuurtje gisteren gaf Faber onbevredigende antwoorden en daarom moest ze zich vandaag in de Tweede Kamer opnieuw verantwoorden. De oppositie eiste opheldering.

Volgens de Kamerleden deed Faber afbreuk aan de breedgedragen traditie om mensen te eren voor hun verdiensten voor de samenleving. Faber blijft erbij dat ze haar handtekening niet wil zetten onder de lintjes. Maar dat ze de handtekening van premier Schoof wel steunt. Schoof en minister Uitermark (Binnenlandse Zaken) tekenen namelijk wel. En opvallend: ook vicepremier Fleur Agema liet weten wel te willen tekenen, zo zei ze vandaag.

Excuses Faber blijven uit

Naast antwoorden, blijven tijdens het urenlange debat ook de gehoopte excuses van Faber uit. Excuses waar ook BBB-leider Caroline van der Plas zo op had gehoopt. De PVV-minister antwoordde dat ze 'geen mensen pijn heeft willen doen'. "De voorgedragen vrijwilligers doen met de beste bedoelingen hun werk, het zijn fatsoenlijke mensen", aldus Faber.

Toch wil Faber de voordrachten niet ondertekenen. 'Vanwege de privacy' kan ze daar niet verder op ingaan. De minister herhaalde daarentegen wel keer op keer dat zij minder asielzoekers wil. Maar ze wilde niet uitleggen hoe zij de asielcijfers omlaag denkt te krijgen met het weigeren van de lintjes.

Optreden Schoof was opmerkelijk

Opmerkelijk was het optreden van premier Schoof. Hij schitterde door afwezigheid en meldde zich af voor het debat. Later kwam hij alsnog naar het debat, want een kritische oppositie accepteerde zijn afwezigheid niet.

Premier Schoof blijft Faber ook steunen. Ministers horen met één mond te spreken. Voor die zogenaamde 'eenheid van het kabinetsbeleid' is het niet nodig dat asielminister Faber alsnog haar handtekening zet, vindt Schoof. Hij heeft nog altijd het volste vertrouwen in haar, zei hij.

De vier coalitiepartijen blijven Faber steunen. Een motie van wantrouwen ingediend door GroenLinks-PvdA haalde het niet. Wilders blijft erbij: volgens hem verdient Faber een lintje en staat zij haar mannetje, ondanks haar 1,65 meter.

Volgens politiek verslaggever Fons Lambie deed Faber vandaag het debat zoals ze dat al negen maanden doet als minister: star, vasthouden aan het eigen gelijk en met weinig reflectie: