Gemeenten: meer Nederlanders in protest tegen azc's door beleid kabinet

Chaos door protesten tijdens een informatieavond in Best, een ernstige bedreiging van een gemeenteraadslid uit Bedum, varkenspoten aan het hek van een toekomstig azc in Berlicum. De Verenging van Nederlandse Gemeenten (VNG) denkt dat de opstand onder bewoners tegen de komst van azc's toeneemt door het kabinetsbeleid. Dat zegt Mark Boumans, burgemeester Doetinchem en vicevoorzitter van VNG tegen RTL Nieuws.
"Door het beleid van dit kabinet lijkt het beeld te ontstaan dat opvang niet meer nodig is. Dat je geen azc's meer hoeft in te richten omdat de asielinstroom fors naar beneden gaat door 'het strengste asielbeleid ooit'. En dat leidt tot opstand onder bewoners", zegt Boumans.
'Gemeenten niet gesteund'
Burgemeesters en wethouders voelen zich volgens hem door dit kabinet in de kou gezet. "De realiteit is: er komen nog steeds asielzoekers naar Nederland, er zijn nog steeds nareizigers en er zijn nog steeds noodopvangplekken nodig. Gemeenten die hun taak serieus nemen en de wet uitvoeren door azc's en noodopvang te creëren, worden niet gesteund door dit kabinet."
De bewonersprotesten hebben soms succes. Zoals in Berlicum: in het dorp in de gemeente Sint-Michielsgestel komt geen azc. Het bestuur was eerst voor, maar de gemeenteraad stemde na het verzet toch tegen.
In Het Hogeland is de uitkomst van een spoeddebat gisteravond dat niet alleen in Bedum, maar ook in de andere dorpen van die gemeente gezocht wordt naar een geschikte locatie voor een asielzoekerscentrum.
Na grote ophef in Hardenberg en na twee informatie-avonden met duizenden bezoekers, besloot de gemeenteraad in die gemeente een streep te zetten door een verdiepend onderzoek naar zeven mogelijke azc-locaties.
Tegelijkertijd zijn er ook plaatsen waar informatieavonden wél rustig verlopen en waar opvangplekken openen, zoals eind maart in Alphen aan den Rijn, een nieuw asielzoekerscentrum voor 400 bewoners.
Wat is de spreidingswet?
Elke gemeente heeft sinds de invoering van de Spreidingswet de taak een aantal asielzoekers op te vangen. In totaal moeten de gemeenten dit jaar 96.000 opvangplekken realiseren.
Maar dit kabinet heeft aangekondigd de spreidingswet in te willen trekken. Minister Faber van Asiel en Migratie zegt daarmee haast te willen maken. Maar al voor de tweede week op rij wordt haar voorstel voor het intrekken van de wet tegengehouden door premier Schoof, omdat ze de stukken te laat heeft aangeleverd.
Zolang de wet nog niet is ingetrokken, geldt hij nog gewoon en moeten gemeenten hem uitvoeren.
Boumans: "De spreidingswet zorgde voor meer solidariteit onder gemeenten. Want we zouden het met z'n allen gaan doen. Maar dat is voorbij sinds het kabinet aankondigde van de spreidingswet af te willen. Inwoners zien niet meer in waarom een azc nodig is, en zetten druk op gemeenteraden. Daardoor zie je dat ook in voorheen welwillende gemeenteraden het draagvlak afneemt."
De vicevoorzitter van de VNG doet de sombere voorspelling dat de komende maanden bijna nergens meer een nieuw voorstel komt voor een nieuw azc. "Het hele stelsel zal als een kaartenhuis in elkaar zakken voordat er een alternatief is."
Minister Faber heeft de lokale bestuurders hard nodig, zegt hij. En dus is de boodschap van de VNG aan haar: Ga achter de lokale bestuurders staan in plaats van ze tegen te werken met polariserende taal.
Bekijk hier wat minister Faber heeft gezegd als reactie op de klacht van Verenging van Nederlandse Gemeenten :