Defensiestrategie

Kabinet wil defensie-industrie flinke boost geven: 1,1 miljard euro voor groei en innovatie

Door Stephan Koole en Roel Schreinemachers··Aangepast:
© RTL NieuwsKabinet wil defensie-industrie flinke boost geven: 1,1 miljard euro voor groei en innovatie
RTL

In deze onzekere tijden is snelle opschaling van de defensie-industrie nodig. Dat schrijft het kabinet in de Defensie Strategie, een nog vertrouwelijk document van tientallen pagina's dat onze politieke redactie heeft ingezien. "Urgentie is geboden", schrijven defensieminister Ruben Brekelmans en minister van Economische Zaken Dirk Beljaarts in de inleiding.

Nu de Amerikanen hun handen van Europa aftrekken, moeten Nederland en andere Europese landen Europa meer verantwoordelijkheid nemen voor hun eigen veiligheid, zo valt te lezen in het stuk. 

Dat betekent dat er fors moet worden geïnvesteerd in de defensie-industrie. Defensie wil daarin een aanjagersrol spelen. 

Meer dan 1 miljard euro

Er is meer nodig van alles. "Een belangrijke factor op het slagveld is wie het meest kan produceren, het snelst kan innoveren en dit het langst kan volhouden", zo valt te lezen in het stuk. "Het is van essentieel belang om hierin sterker te zijn dan onze tegenstanders."

Defensie gaat 2,3 miljoen jongeren vragen of ze het leger in willen
Lees ook

Defensie gaat 2,3 miljoen jongeren vragen of ze het leger in willen

Om de eigen defensie-industrie te stimuleren wil het kabinet vaker kiezen voor materieel van Europese en Nederlandse makelij. En verder wordt een belangrijke rol gezien voor innovatie. Om bedrijven te helpen die nieuw defensiematerieel willen ontwikkelen en bedrijven een steuntje te geven die moeite hebben om aan financiering te komen, trekt het kabinet 1,1 miljard euro uit.

Opzetten productielijn

Bedrijven in de defensie-industrie willen nu de vraag snel toeneemt vaak wel uitbreiden, maar aarzelen omdat opzetten van een extra productielijn veel geld kost. Dat is alleen rendabel als een bedrijf er zeker van is dat extra geproduceerd defensiematerieel over een reeks van jaren zal worden afgenomen.

Defensie wil daarom vaker langjarige contracten afsluiten om bedrijven die zekerheid te geven. Daar zijn ook al voorbeelden van. De Belgische wapenfabrikant FN Browning sloot vorig jaar bijvoorbeeld een contract voor twintig jaar met de Belgische overheid voor de aanschaf en het onderhoud van handvuurwapens.

In Nederland wil minister Ruben Brekelmans van Defensie bedrijven met soortgelijke contracten meer zekerheid geven voor de lange termijn. Ook gaat hij kijken of hij samen met andere landen bestellingen kan plaatsen. Dat geeft fabrikanten meer zekerheid, en bij gezamenlijke orders kan bovendien een betere prijs worden bedongen.

'Niet in oorlog, ook niet in vrede'

Defensie wil de samenwerking met Oekraïne verder intensiveren. Op het slagveld leert het land razendsnel wat werkt en wat niet. En ontwikkelt het nieuwe technieken om de vijand mee te lijf te gaan. Volgens de betrokken ministers valt daar veel van te leren.

Er is geen tijd te verliezen, is de boodschap die het stuk ademt. "We leven niet in oorlog, maar ook niet meer in vrede. Deze historische tijden vragen niet om geleidelijke opschaling en groei, maar om een impuls en durf om te veranderen." Alleen door vol in te zetten op versterking van de Nederlandse defensie kan ons land veilig worden gehouden.

Nederland investeert volop in zijn eigen defensie-industrie. Op dit moment maken we vooral marineschepen en radars, maar Defensie wil zich met hulp van universiteiten ook richten op high-tech producten als drones en satellieten.
Lees meer over
Dirk BeljaartsRuben BrekelmansDefensieOorlog in Oekraïne