'Grote problemen verschoven'

Zo worden plannen voorjaarsnota bekostigd: iedereen iets meer belasting betalen

·Aangepast:
© ANPZo worden plannen voorjaarsnota bekostigd: iedereen iets meer belasting betalen
RTL

Om de plannen van het kabinet te bekostigen, gaat iedereen meer belasting betalen. Dat zeggen Haagse ingewijden tegen RTL Nieuws. Maar daar staan bijvoorbeeld lagere woonlasten voor huurders en een lagere energiebelasting tegenover. Wat iemand er onder aan de streep aan overhoudt, hangt sterk van je situatie af.

De uitkomsten van de voorjaarsnota bevatten veel elementen waar de vier coalitiepartijen graag mee pronken. Zo gaat de huurtoeslag omhoog, de energiebelasting juist omlaag, krijgt defensie er flink wat geld bij (1,1 miljard) en komt er extra geld voor wegen en gemeenten.

Snoeien in belastingkortingen

Maar dit moet wel allemaal betaald worden. Daarover hoor je ze vandaag minder. Om de plannen te bekostigen, gaat iedereen iets meer belasting betalen, zeggen Haagse ingewijden tegen RTL Nieuws. Zo gaat er een streep door de jaarlijkse verhoging van een aantal belastingkortingen, zoals de algemene heffingskorting en de arbeidskorting. Daarmee wil het kabinet, volgens ingewijden, 1,3 miljard ophalen.

Die heffingskorting (ook wel belastingkorting) zorgt ervoor dat je minder belasting over je inkomen betaalt. Hoe hoger de korting, hoe minder de belasting. En hoe lager de korting, hoe meer belasting dus. Wat gaat er nu veranderen? Het was de bedoeling dat het bedrag van de korting zou meestijgen met de inflatie. Lang verhaal kort: je betaalt met deze nieuwe plannen meer inkomstenbelasting. Nadelig dus voor de portemonnee.

Paar tientjes per maand

Hetzelfde geldt voor de arbeidskorting, dat is een soortgelijke korting voor mensen die werken. Door deze korting ook niet te 'indexeren', pakt dat dus ook nadelig uit. Het blijven ruwe schattingen, maar dit zou dus zo enkele tientjes per maand kunnen schelen.

Door op deze manier te snoeien gaat de btw-verhoging ter waarde van 1,2 miljard euro op cultuur, sport en media definitief niet door. En ten slotte wordt er nog wat bezuinigd op het ministerie van Volksgezondheid. In totaal wordt er 600 miljoen op de zorg bezuinigd. 

Politiek verslaggever Fons Lambie legt hier het akkoord nog verder uit:

Voor het geld dat het kabinet hiermee ophaalt, worden dus allerlei wensen van burgers ingewilligd, zoals bijvoorbeeld lagere huren en een lagere energiebelasting met 200 miljoen.  Maar wat schieten we er nu onderaan de streep mee op? Dat verschilt dus sterk per individuele situatie. Woon je in een tochtig huurhuis, dan schiet je er zeker wat mee op. Maar woon je in een goed geïsoleerd koophuis en verdien je een goed salaris, dan profiteer je minder van deze cadeautjes.

Vooral 'kortetermijncadeautjes' 

Econoom Marieke Blom ziet dat er in dit pakket 'voor ieder wat wils is,' maar ziet vooral kortetermijncadeautjes. Voor de grote oplossingen ziet zij vooral dat dit kabinet zaken naar achteren schuift, zoals 'het dichten van het gat in box 3' en oplossingen voor stikstof en klimaat. "Het is nog maar afwachten of deze coalitie daar iets voor gaat doen."

Laatste video's van RTL Nieuws

Groep 8 bedenkt zelf eindmusical met AI: 'Meester is een beetje gek'
RTL Nieuws

Groep 8 bedenkt zelf eindmusical met AI: 'Meester is een beetje gek'