Premier Schoof vreesde meermaals dat coalitie niet uit voorjaarsnota kwam

Premier Dick Schoof heeft tijdens de onderhandelingen over de voorjaarsnota meermaals gevreesd dat de coalitie er niet uit zou komen. "Ik heb af en toe weleens gedacht, in de nacht en in de ochtend: dit wordt heel ingewikkeld."
De PVV, VVD, NSC en BBB hadden bijna twee weken nodig, met een marathonsessie van ongeveer 25 uur als sluitstuk om tot een akkoord te komen. Verschillende bronnen typeerden de gesprekken gedurende de nacht als 'moeizaam'. Vicepremier Eddy van Hijum (Sociale Zaken, NSC) had zelfs gedreigd op te stappen, vanwege de plannen om de WW te verkorten.
Ook Schoof vreesde dus meermaals dat het niet goed zou komen, zei hij vandaag tijdens zijn wekelijkse persconferentie. Desondanks lijkt Schoof opgelucht. In vergelijking met de augustusbesluitvorming, toen het kabinet bijna viel, vind hij dat dit lange overleg 'rust' heeft gebracht. "Dat heeft voorkomen dat er enórme uitbarstingen waren."
Gisteren kwam het toch tot een akkoord. Vandaag heeft het kabinet ook officieel ingestemd met de voorjaarsnota. Morgen zal deze worden gepubliceerd. Dan wordt duidelijk wat PVV, VVD, NSC en BBB precies hebben afgesproken. Hieronder al een lijst met wat er tot nu toe bekend is.
Iets meer belasting betalen
Hoe dit allemaal betaald gaat worden, wordt duidelijk als de complete financiële plaat openbaar wordt gemaakt. Dat staat voor morgen gepland. Wat al wel duidelijk is, is dat we allemaal iets meer belasting moeten gaan betalen. Ook wordt er geld uit het Klimaatfonds gebruikt om de energierekening wat omlaag te krijgen. Opmerkelijk: want dat is geen maatregel om de klimaatdoelen te halen en daar is dit fonds juist voor bedoeld.
Dit zijn de uitkomsten van de voorjaarsnota
- Energiebelasting wordt met 200 miljoen euro verlaagd.
- Sociale huren worden bevroren, de huurtoeslag gaat omhoog.
- Extra geld voor kinderopvang.
- 863 miljoen extra voor asielopvang, de IND en voor dwangsommen voor asielzoekers vanwege het overschrijden van termijnen door de IND.
- 200 miljoen structureel voor hervorming WIA-stelsel (arbeidsongeschiktheid).
- Verhoging btw bij cultuur, sport en media gaat definitief niet door, dat wordt opgelost door de inkomstenbelasting iets minder te verlagen dan gepland.
- Defensie krijgt jaarlijks 1,1 miljard euro extra.
- 1,9 miljard voor de Nedersaksenlijn (spoorlijn Enschede-Groningen via Emmen).
- 600 miljoen euro extra naar boeren in 2025 en 2026.
- Extra geld voor sociale advocatuur.
- Extra geld voor gemeenten.
- De duur van de WW wordt verkort tot 18 maanden. Daar staat tegenover dat er ook extra budget komt voor omscholing en re-integratie.
- Voorgenomen accijnsverhoging op alcohol is geschrapt.
- De belastingvrije jubileumuitkering voor werknemers die 25 of 40 jaar in dienst zijn blijft bestaan.
- 115 miljoen euro voor N36 in Overijssel.
- 375 miljoen euro voor verbreding sluis bij Kornwerderzand.
- Besluiten over geld naar stikstof, klimaat en asiel zijn doorgeschoven naar augustus.