Nieuw medicijn dat overlevingskans baarmoederkanker vergroot komt in basispakket

Een nieuw medicijn tegen baarmoederkanker komt in het basispakket. Minister Fleur Agema (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) voegt immuuntherapie toe, nadat het Zorginstituut Nederland daar positief over adviseerde.
Het gaat om het medicijn dostarlimab (merknaam Jemperli). Dat vergroot in combinatie met chemotherapie de overlevingskans van vrouwen met gevorderde of terugkerende baarmoederkanker aanzienlijk. Het gaat dus om een aanvulling op chemotherapie.
Van de onderzochte vrouwen met gevorderde of teruggekeerde baarmoederkanker die alleen chemotherapie kregen, leefde na twee jaar 59 procent nog. Van de patiënten die ook het nieuwe medicijn kregen, was 83 procent na twee jaar nog in leven.
Het Zorginstituut verwacht dat in Nederland zo'n 140 vrouwen per jaar in aanmerking komen voor de behandeling. Die zou zo'n 170.000 euro per patiënt per jaar kosten. In totaal kost het dus ruim 19 miljoen euro per jaar kosten om het medicijn vanuit de basisverzekering te vergoeden.
In een verklaring zegt Agema dat ze blij is dat de onderhandelingen met de fabrikant over de prijs zijn geslaagd. De vergoeding loopt voorlopig tot eind volgend jaar. "Daarna zal ik opnieuw om tafel moeten met de fabrikant om te kijken of we er ook voor 2027 en verder uit kunnen komen."
Baarmoederhalskanker, een andere kankervorm, wordt bijna altijd veroorzaakt door het HPV-virus en komt geregeld voor bij jonge vrouwen, zoals Emma Heesters. In deze video hoor je meer over die ziekte: