Minister Keijzer wil 'winstbelasting' corporaties schrappen voor nieuwbouw huurwoningen

Minister Mona Keijzer (Volkshuisvesting) gaat proberen de winstbelasting voor woningcorporaties te schrappen. Dan zouden ze geld overhouden om nieuwe huizen te kunnen bouwen. Geld dat ze nu mislopen omdat ze de komende jaren de sociale huren niet mogen verhogen. Dat melden bronnen aan RTL Nieuws.
Bij de presentatie van de Voorjaarsnota kondigden coalitiepartijen PVV, VVD, BBB en NSC aan dat huurders van corporatiewoningen de komende twee jaar geen huurverhoging opgelegd krijgen, dit wordt de huurbevriezing genoemd. De huurtoeslag die hierdoor op de plank blijft liggen, wordt in de vorm van een 'boodschappenbonus' uitgekeerd aan sociale huurders.
Keijzer zoekt naar manieren om woningbouwverenigingen te compenseren voor de gemiste inkomsten die de bevriezing van de sociale huren met zich meebrengt. Ingewijden wijzen er wel op dat Keijzer het kabinet nog moet meekrijgen in haar aanpak. Hoogstwaarschijnlijk staat het onderwerp morgen op de agenda van de wekelijkse ministerraad.
Doorn in oog
Dat corporaties vennootschapsbelasting (winstbelasting) moeten betalen, terwijl ze geen winst maken, is de woningbouwverenigingen al jaren een doorn in het oog. Volgens een invloedrijke bestuurder in corporatieland is het schrappen van deze gehate belasting 'de enige denkbare structurele oplossing'.
Als de woningbouwverenigingen de winstbelasting niet meer betalen, zal dat ten koste gaan van de schatkist. Volgens ingewijden rekent Keijzer erop dat de opbrengst van de vennootschapsbelasting elk jaar stijgt. Door deze meeropbrengst zou de bijdrage van de woningcorporaties in een paar jaar tijd afgebouwd kunnen worden.
Scheefwoners
Een wetsvoorstel dat de uitwerking van de huurbevriezing regelt. ligt vrijdag op tafel in de ministerraad. Daarin staat ook dat de huurbevriezing niet zal gelden voor scheefwoners, mensen die een te hoog inkomen hebben voor de sociale huurwoning die zij bewonen. Dit zijn ongeveer 150.000 huishoudens. Ook zullen 500.000 huurders van sociale huurwoningen in particuliere handen niet in aanmerking komen voor de huurbevriezing.
Rechter
Woningcorporaties schrokken van deze huurbevriezing. Zij hadden onlangs afspraken gemaakt met het kabinet dat de huren wel omhoog mochten, zodat er genoeg geld is om nieuwe sociale huurwoningen te bouwen. De compensatie die voor de woningcorporaties is gereserveerd is volgens koepelorganisatie Aedes veel te weinig.
De huurbevriezing zorgt ervoor dat zij de komende jaren 48 miljard euro aan inkomsten en leningen mislopen, waardoor de beloofde bouw van 30.000 nieuwe sociale huurwoningen per jaar niet door kan gaan. Als minister Keijzer niet voor woensdag aanstaande met compensatiemaatregelen komt, dreigt Aedes naar de rechter te stappen.
Koerswijziging
Keijzer wil proberen om het afschaffen van de Vennootschapsbelasting definitief voor elkaar te krijgen in de 'augustus besluitvorming', het overleg tussen ministeries over de begroting in aanloop naar Prinsjesdag.
Dat is een duidelijke koerswijziging van de bewindsvrouw. Eerder dit jaar liet Keijzer in antwoord op Kamervragen nog weten dat de corporaties genoeg vet op de botten hebben om winstbelasting te betalen.
Verslaggever Marieke van der Zilver nadat bekend was geworden dat de huren worden bevroren: