'Symbool van moed'

Schrijver en D66-coryfee Jan Terlouw op 93-jarige leeftijd overleden

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPSchrijver en D66-coryfee Jan Terlouw op 93-jarige leeftijd overleden
RTL

Schrijver, natuurwetenschapper en oud-D66-leider Jan Terlouw is op 93-jarige leeftijd overleden na een kort ziekbed. Dat heeft D66 bekendgemaakt. Terlouw was in de jaren 70 en 80 driemaal lijsttrekker van D66 bij de Tweede Kamerverkiezingen. Later werd hij vicepremier in het kabinet-Van Agt.

Terlouw is overleden in Twello, omringd door zijn familie en dierbaren.

Hij is de schrijver van kinderboeken zoals Koning van Katoren en Oorlogswinter. Beide boeken werden verfilmd. Met in totaal twintig jeugdboeken op zijn naam, kondigde Terlouw begin 2021 te stoppen als schrijver. Hij werd twee keer bekroond met een Gouden Griffel. 

Touwtje uit de brievenbus

Veel mensen zullen bij Jan Terlouw meteen denken aan het 'touwtje uit de brievenbus'. Met zijn betoog in het televisieprogramma De Wereld Draait Door over het verdwenen vertrouwen in de samenleving, wist hij eind 2016 bij veel kijkers een gevoelige snaar te raken, zo zie je onder meer in onderstaande video:

Terlouw was jaren actief in de politiek. In 1973 volgde hij Hans van Mierlo op als D66-fractievoorzitter in de Tweede Kamer. Het was Terlouw die het destijds weggezakte D66 uit het slop trok. In 1981 haalde de partij een recordaantal van zeventien Kamerzetels. Hij kwam daarop het tweede kabinet-Van Agt binnen als vicepremier en minister van Economische Zaken.

Maar al gauw kwam de partijleider erachter dat D66 een partij van hoge pieken en diepe dalen was. Van de zeventien zetels waren er een jaar later nog maar zes over. "Ik had het helemaal gehad", blikte Terlouw later terug op de teloorgang van zijn partij. "Toen dacht ik: ik ben misschien wel meer een bestuurder dan een politicus." Toch bleef hij actief bij D66. Tot op hoge leeftijd verscheen hij op het partijcongres.

Jan Terlouw Lezing

Na zijn vertrek uit de politiek werd Terlouw secretaris-generaal van de Europese Conferentie van Transportministers. Van 1991 tot 1996 was hij commissaris van de Koningin in Gelderland, waar hij in 1995 kwam te staan voor wat hij zelf de moeilijkste beslissing in zijn loopbaan noemt. Het waterpeil van Rijn en Waal was zo hoog gestegen dat op zijn gezag een kwart miljoen Gelderlanders hun huis moesten verlaten.​ Daarna was hij nog een paar jaar lid van de Eerste Kamer.

Waarom raakt de toespraak van Jan Terlouw ons zo?
Lees ook

Waarom raakt de toespraak van Jan Terlouw ons zo?

De laatste jaren maakte Terlouw zich hard voor een betere wereld. Ter ere van zijn inzet wordt in Deventer sinds 2017 jaarlijks de Jan Terlouw Lezing georganiseerd. Doel ervan is om het publiek tot actie te bewegen voor een duurzame wereld, met het gedachtegoed van Jan Terlouw als uitgangspunt.

'Symbool van moed'

D66-leider Rob Jetten is verslagen door het overlijden van Terlouw. "Voor mij, net als voor vele anderen, is Jan een symbool van moed en vooruitgang. Met zijn verhalen en liefdevolle aandacht wist hij ons te raken."

"Zijn leven is een onmisbaar hoofdstuk in de geschiedenis van D66 en een blijvende inspiratie. Met de stem en de idealen van Jan in onze gedachten, blijven we strijden voor wat hem zo dierbaar was: zorg voor de aarde en zorg voor elkaar, in het belang van generaties die na ons komen. We zullen Jan missen.”

Heb jij de app RTL Nieuws & Entertainment al?

Ja? Daar zijn we blij mee!
Nog niet? Download ’m hier voor Android en iOS

Laatste video's van RTL Nieuws

Sporters opgelet: positieve dopingtest mogelijk na een onenightstand
Bijvoorbeeld cocaïne

Sporters opgelet: positieve dopingtest mogelijk na een onenightstand