Kabinet wil dat twee nieuwe kerncentrales over 15 jaar klaar zijn, voorkeur voor Zeeland

Het kabinet wil dat over 15 jaar twee nieuwe kerncentrales klaar zijn. De bouw van die energiecentrales gaat zo'n 20 tot 30 miljard euro kosten. Dat bedrag moet worden betaald door de overheid, omdat de investeringen te hoog zijn voor bedrijven.
Het kabinet wil in totaal vier nieuwe kerncentrales bouwen. Twee die dus in 2040 klaar moeten zijn, de andere twee later, schrijft minister van Klimaat en Groene Groei Sophie Hermans vandaag in een brief aan de Tweede Kamer.
Op dit moment wordt er door Hermans voor die eerste twee nieuwe centrales gekeken naar zeven mogelijke locaties voor de bouw van de nieuwe kerncentrales in vier gebieden: twee in het Sloegebied (Borssele), één in Terneuzen, één locatie op Maasvlakte II en drie locaties in de Eemshaven.
Snel besluit over locatie
Het kabinet maakte eerder al bekend een sterke voorkeur te hebben voor de bouw van de centrales in het Zeeuwse Borssele. Daar staat al een kerncentrale, die ook gewoon blijft bestaan.
Het kabinet benadrukt dat het zo snel mogelijk een definitief besluit wil nemen over de locatie. Dat geeft duidelijkheid aan de omwonenden, maar zorgt er ook voor dat er zo snel mogelijk kan worden begonnen met de bouw.

Kernenergie in Nederland
Op dit moment is de kerncentrale in het Zeeuwse Borssele de enige die stroom levert in Nederland. Deze kerncentrale van 481 megawatt zorgt voor zo’n 3 procent van de benodigde elektriciteit. Het is een oude centrale die stamt uit 1973.
De kerncentrale Dodewaard in de Betuwe was in 1969 de eerste Nederlandse kernenergiecentrale. In 1997 werd met de elektriciteitsproductie gestopt. De nieuwe kerncentrales zouden elk voor nog eens 1000 tot 1650 megawatt moeten gaan bijdragen.
In de Tweede Kamer is een grote meerderheid voor de bouw van de nieuwe kerncentrales.
Aanvankelijk wilde het kabinet dat de bouw in 2035 klaar zou zijn, dus vijf jaar eerder, maar dat wordt toch niet haalbaar geacht.
De bouw wordt een groot project. Het kabinet verwacht dat er tot wel 10.000 mensen zullen meewerken aan de aanleg van de energiecentrales.
Onafhankelijk
Volgens verantwoordelijk minister Sophie Hermans, van Klimaat en Groene Groei, is de bouw van de centrales van groot belang voor Nederland. "Meer dan ooit is duidelijk hoe belangrijk het is dat ons land zo onafhankelijk mogelijk is in haar energievoorziening. Meer dan ooit zien we het belang van het hier ontwikkelen van nieuwe energiebronnen en nieuwe technieken."
"Het maakt ons veiliger en sterker, zowel nu als in de toekomst. De noodzaak om onze energievoorziening naast onafhankelijk ook schoon, betrouwbaar en betaalbaar te houden is urgenter dan ooit", zegt Hermans.
Bekijk hier de toelichting van minister Hermans:
Nog flinke hordes
"In Den Haag is de mening over kernenergie afgelopen jaren flink veranderd", zegt politiek verslaggever Irene de Kruif. "Het vorige kabinet besloot dat er twee nieuwe kerncentrales moesten komen. Het kabinet-Schoof wil dat het er zelfs vier worden. Maar er zijn nog flinke hordes te nemen."
Zo is er geen commerciële partij die de kerncentrales wil financieren. Daarom gaat de staat dat nu zelf doen. "En een blik op het buitenland leert dat de bouw van kerncentrales flink kan uitlopen. Zo duurde de bouw van een kerncentrale in Frankrijk niet vijf, maar meer dan vijftien jaar", zegt De Kruif.