Minister Veldkamp: We kijken niet weg van geweld Gazastrook

Buitenlandminister Caspar Veldkamp is het niet eens met de vele tienduizenden demonstranten die zich gisteren op het Malieveld in Den Haag uitspraken tegen het Israëlbeleid van het kabinet. Het beeld dat Nederland zich niet duidelijk genoeg zou uitspreken tegen het geweld in de Gazastrook, zegt de minister niet te herkennen. Maar oppositiepartijen zijn het daar niet mee eens. "Het kabinet zwijgt en kijkt weg", zegt Frans Timmermans.
De grote demonstratie van gisteren waar volgens de organisatie zo'n 100.000 mensen op af kwamen, laat zien 'dat er heel veel zorg leeft over de situatie in de Gazastrook', zegt minister Veldkamp vandaag in een reactie. "Dat gaat niet aan mij voorbij. Ik deel ook heel veel van die zorgen."
Maar de minister is het niet eens met de kritiek dat Nederland wegkijkt voor het geweld in de Gazastrook. De NSC-minister beweert dat Nederland in Europa juist behoort tot de landen die het meest kritisch zijn op het optreden van de Israëlische regering.
'Nederland is koploper'
Veldkamp: "Het is misschien goed als mensen nog eens goed kijken naar wat ik doe en wat het kabinet doet. En als u in Brussel het oor te luister legt, dan ziet u en hoort u dat Nederland daar bepaald niet de emmer achter de boot is."
Volgens de minister is Nederland 'een van de koplopers' in Europa als het gaat om het aan de orde stellen van het Israëlische geweld in Gaza. Bekijk hier het hele interview met Veldkamp:
'Onzin dat wij koploper zijn'
Onzin, zegt Frans Timmermans, fractievoorzitter van de grootste oppositiepartij GroenLinks-PvdA. "De minister heeft dan niet geluisterd naar andere landen als Frankrijk, Spanje, Ierland en België. Deze landen zijn qua kritiek op Israël veel forser. Dit kabinet loopt aan de leiband van Wilders. En die wil van geen enkele kritiek op Israël horen."
Veldkamp heeft wel kritiek geuit op de gebrekkige levering van humanitaire hulp aan Gaza. Timmermans: "Maar het blijft bij woorden. Hij koppelt er geen daden aan."
Timmermans vindt dat er concrete stappen genomen kunnen worden. "Het handelsverdrag met Israël moet worden opgeschort. En er moeten persoonlijke sancties komen op mensen die worden verdacht van oorlogsdaden, zoals Netanyahu. Als je hoort dat er iedere dag tientallen mensen om het leven komen en ziekenhuizen worden gebombardeerd, dan is het een totaal onhoudbare situatie. Waarom zou het lijden van Gazanen minder erg zijn dan van andere mensen op de wereld? Die ontmenselijking moet stoppen."

'Zwijgen en wegkijken'
Timmermans vindt tenslotte dat het kabinet zwijgt en wegkijkt. Hij vindt daarin steun van veel oppositiepartijen. Ook D66-leider Rob Jetten vindt dat echte daadkracht om de druk op Israël te verhogen alsmaar uitblijft.
Jetten: "Wat in Gaza en de Westbank gebeurt, tart elke vorm van menselijkheid. Laat het kabinet nu eindelijk in actie komen. Laat ze écht een vuist maken tegen Netanyahu, in woorden maar ook in daden. Stop per direct de handelsvoordelen van Israël en lever geen wapens die onschuldige Palestijnen doden."
Schending humanitair oorlogsrecht
Minister Veldkamp riep onlangs wel op te onderzoeken of Israël zich schuldig maakt aan schendingen van het humanitair oorlogsrecht door humanitaire hulp weg te houden uit de Gazastrook. Het kabinet blijft evenwel ook benadrukken dat Israël het recht heeft zichzelf te verdedigen tegen het terrorisme van Hamas.
Oproep 22 landen aan Israël: sta noodhulp volledig toe
Sta humanitaire hulp aan Gaza volledig toe en laat de VN en humanitaire organisaties onafhankelijk hun werk doen. Die oproep doen 22 landen en drie EU-functionarissen in een gezamenlijk statement richting Israël. Buitenlandminister Caspar Veldkamp heeft de oproep namens Nederland ondertekend.
De manier waarop Israël noodhulp wil toestaan, via enkele distributiecentra op 'veilige locaties', is volgens de landen en EU-functionarissen in strijd met humanitaire normen. De methode van Israël 'brengt ontvangers en hulpverleners in gevaar' en 'ondermijnt de rol en onafhankelijkheid van de VN', staat in de verklaring.
Humanitaire hulp
De 25 'humanitaire partners' pleiten voor een staakt-het-vuren en benadrukken dat Hamas de Israëlische gijzelaars moet vrijlaten. Behalve een reeks Europese landen hebben ook Canada, Japan en Nieuw-Zeeland de verklaring ondertekend.
Volgens de ondertekenaars zijn de VN en andere internationale organisaties goed in staat om hulp in Gaza te bieden. "Deze organisaties onderschrijven humanitaire principes en opereren onafhankelijk, neutraal, onpartijdig en humaan."