Wrijving in kabinet over migratiebeleid: Faber wil handtekening Schoof onder kritische brief

Er dreigt in het kabinet een nieuw meningsverschil over het migratiebeleid. PVV-minister Faber staat lijnrecht tegenover andere ministers over een kritische brief aan het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM). Faber wil dat premier Schoof de brief namens Nederland ondertekent, maar Schoof zal hoogstwaarschijnlijk niet tekenen.
Het initiatief voor de brief komt uit Denemarken en Italië. Zij willen een boze brief sturen aan het hof in Straatsburg, omdat ze vinden dat het uitzetten van criminele asielzoekers bemoeilijkt wordt door het EHRM.
Minister Faber wil dat Nederland de brief ondertekent. Ze zou zelfs om een extra overleg hebben gevraagd met premier Schoof. PVV-fractievoorzitter Wilders stelde vorige week Kamervragen om de druk op te voeren.
Kijk hier wat minister Faber daar precies over zegt:
Het wel of niet ondertekenen van de brief heeft al geleid tot een extra ingelast overleg tussen de meest betrokken ministers.
Verschillende NSC-bewindspersonen hebben Schoof geadviseerd om de brief niet te tekenen. Ambtenaren zijn tegen het ondertekenen van de brief omdat deze 'onrechtstatelijk' zou zijn. Volgens betrokkenen is het op deze manier en op deze toon als regering openlijk kritiek uiten op het Hof een poging tot politieke beïnvloeding van de rechtspraak.
'Nederland heeft geen last van uitspraken EHRM'
Ingewijden zouden er ook op hebben gewezen dat Nederland geen last heeft van de uitspraken van het EHRM over het uitzetten van criminele asielzoekers. Sterker: het EHRM zou lidstaten al meermalen in het gelijk hebben gesteld en wel ruimte bieden voor het uitzetten van strafrechtelijk veroordeelde vreemdelingen.
De vrees is dat openlijke kritiek op het Hof in Straatsburg de weg vrij maakt voor andere EU-lidstaten op andere terreinen, bijvoorbeeld lhbti-rechten en vrijheid van godsdienst ook het hof aan te vallen. Dat zou het hof in een kwetsbare positie brengen, 'wat ook vanuit rechtsstatelijk oogpunt zeer onwenselijk is'.
Rapen zijn gaar
Volgens betrokkenen zijn de rapen inmiddels gaar. De PVV heeft ondertekening van de brief geëist. In schriftelijke vragen aan premier Schoof herinnert Wilders hem fijntjes aan de volgende afspraak in het hoofdlijnenakkoord: "Er wordt ingezet op aanpassing van de EU-regelgeving en -verdragen waar nodig."
Het dreigende conflict leek vrijdag na de ministerraad bezworen tijdens een overleg tussen de meest betrokken bewindslieden. Na afloop daarvan heeft Schoof de Denen laten weten dat hij de brief alleen kan tekenen als de verwijzingen naar interpretaties van het EHRM worden geschrapt. Minister Faber was bij dit overleg aanwezig en zou akkoord zijn met dit besluit.
Inmiddels hebben de Italianen en de Denen aan Schoof laten weten dat er geen mogelijkheid is de tekst van de brief aan te passen en daarmee komt er naar verwachting geen handtekening van Schoof.
Al maanden bezig
Het dreigende conflict sleept zich al maanden voort. Een concept van de brief ligt al sinds januari op het ministerie van Schoof, Algemene Zaken (AZ). Over deze eerste versie is op ambtelijk niveau overleg geweest tussen de ministeries, Algemene Zaken, Binnenlandse Zaken, Buitenlandse Zaken, Asiel en Migratie en Justitie en Veiligheid. Daarna is de Denen gevraagd meer uitleg te geven over de problemen.
Op 8 mei is een nieuwe versie van de brief bij Schoof binnengekomen. Daarin was vrijwel niets gewijzigd. Denemarken en Italië hebben Schoof gevraagd uiterlijk donderdag 15 mei aan te geven of hij de brief wil tekenen. Die deadline is vervolgens verschoven, maar omdat de tekst niet kan worden gewijzigd, zal Nederland de bewuste brief niet tekenen.