Gordelroos-vaccin gratis, ook geld voor borstkankerscreenings bij dicht borstweefsel

Het vaccin tegen gordelroos wordt voor 60-plussers opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma. Bronnen laten aan de politieke redactie van RTL Nieuws weten dat dat wordt afgesproken in het nieuwe zorgakkoord. Ook wordt geld gereserveerd om in de toekomst screenings voor vrouwen met dicht borstweefsel te regelen.
Gordelroos is een infectie die huiduitslag veroorzaakt. Het veroorzaakt jeuk, een prikkend gevoel en brandende of stekende pijn. Sommige mensen houden langdurige zenuwpijn over aan de aandoening. Dat geldt vooral voor mensen boven de 60 jaar. Mensen krijgen het door hetzelfde virus waarvan ze eerder waterpokken kregen.
Zenuwpijn en vreselijke jeuk
In 2019 adviseerde de Gezondheidsraad het kabinet al om mensen boven de 60 jaar te vaccineren tegen gordelroos. Het kabinet gaf afgelopen jaren aan dat er geen geld voor was. Tot teleurstelling van patiënten en artsen. Nu staat in het zorgakkoord, dat vermoedelijk maandag wordt gesloten, dat het gordelroosvaccin in de toekomst wél wordt vergoed. Uit onderzoek blijkt dat het vaccin 9 van de 10 gevallen van gordelroos voorkomt.
Maar het vaccin tegen gordelroos is duur. In maart schreef staatssecretaris Karremans nog dat het vaccin ruim tien keer duurder is dan bijvoorbeeld een griepvaccin. Voor welke prijs de overheid het vaccin kan inkopen is onduidelijk omdat het vertrouwelijke informatie is. Wie zelf een gordelroos-prik wil halen is op het moment enkele honderden euro's kwijt.
Bronnen laten RTL Nieuws weten dat het RIVM het ministerie gaat adviseren welke leeftijdsgroep de prik als eerste krijgt. Eerder liet het ministerie weten dat wanneer alle 60-jarigen de prik krijgen én er een inhaalcampagne komt voor de 5 miljoen mensen die ouder dan 60 jaar zijn, dit zo’n 185 miljoen euro per jaar voor de eerste vijf jaar kost, en daarna jaarlijks zo'n 32 miljoen euro.

Hoop voor vrouwen met dicht borstweefsel, staatssecretaris kijkt naar mogelijkheden MRI-scan
Volgens bronnen wordt in het nieuwe zorgakkoord (AZWA) ook geld gereserveerd voor plannen die nog verder uitgewerkt moeten worden zoals mondzorg en obesitasmedicijnen voor minima en het verhogen van de vaccinatiegraad voor HPV, een virus dat kanker kan veroorzaken.
Ook de plannen voor MRI-screenings van vrouwen met zeer dicht borstweefsel moeten nog worden uitgewerkt. De maatregelen kunnen dan worden opgestart wanneer ze voldoen aan bepaalde criteria.
Dicht borstweefsel
Vrouwen met zeer dicht borstweefsel hebben meer kans op borstkanker. Bij deze vrouwen zijn verdachte plekken op een röntgenfoto niet altijd goed te zien, maar op een MRI wel. Staatssecretaris Karremans vroeg eind 2024 het RIVM om een uitvoeringstoets uit te voeren en in kaart te brengen welke scenario’s er mogelijk zijn om dit MRI-aanbod voor deze groep vrouwen mogelijk te maken. Hier wordt nu verder aan gewerkt. Het benodigde geld wordt dan in het zorgakkoord alvast klaargezet.
Romilde vertelde eerder wat het hebben van zeer dicht borstweefsel betekent: