RTL Nieuwspanel

Begrip voor lockdowns: 'corona-kabinet' krijgt een voldoende

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPBegrip voor lockdowns: 'corona-kabinet' krijgt een voldoende
RTL

Vijf jaar na het uitbreken van de coronacrisis in Nederland toont een ruime meerderheid begrip voor het handelen van de overheid in die tijd, blijkt uit onderzoek van het RTL Nieuwspanel. Het kabinet-Rutte dat vanaf maart 2020 lockdowns, avondklok en thuisonderwijs afkondigde om verspreiding van het virus tegen te gaan, krijgt een voldoende voor de keuzes die het maakte.

Gemiddeld geven mensen,met de kennis van nu, het kabinet van premier Mark Rutte en minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge het rapportcijfer 6 voor het optreden tijdens de coronacrisis.

"Tegen degenen die daar verbaasd over zijn, zou ik willen zeggen: hoewel de beperkende maatregelen tot veel verzet in de samenleving leidden, zag ik in mijn peilingen toen ook al telkens dat er wél draagvlak voor was," licht Gijs Rademaker, opiniepeiler bij RTL Nieuws toe.

'Goede keuzes gemaakt' 

"De stem van het verzet was luid", gaat Rademaker verder, "maar tegelijk was het vertrouwen in het kabinet ook torenhoog. Er was een grote, zwijgende meerderheid die vond dat het kabinet, met de kennis van dat moment, het juiste probeerde te doen. Dit onderzoek van vandaag laat zien dat dat beeld niet veranderd is."

Een kwart van de deelnemers vindt dat de overheid gezien de weinige informatie die toen beschikbaar was, 'meestal de goede keuzes maakte'. Nog eens bijna de helft in het onderzoek vindt dat het kabinet weliswaar 'fouten heeft gemaakt, maar dat was begrijpelijk gezien de situatie'.

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

'Onnodig schade aangericht'

Niet iedereen is zo begripvol. Een kleinere groep (14 procent) vindt dat de overheid te hard ingreep, niet genoeg naar bepaalde belangen heeft geluisterd en onnodige schade heeft aanricht.

Rademaker: "En dan is er ook een groep die vindt dat het kabinet het helemaal verkeerd heeft aangepakt en fundamenteel andere keuzes had moeten maken, maar dat is een duidelijke minderheid – zo'n één op de acht mensen. Niemand vond die harde ingrepen en lockdowns leuk, maar met de kennis van nu zie ik dus veel meer tevreden, dan ontevreden mensen." 

Geleerd van ervaringen?

Of we voldoende geleerd hebben van de ervaringen in de coronatijd, daarover bestaat grote twijfel. Zes op de tien mensen geloven niet dat het Nederlandse zorgsysteem een soortgelijke epidemie als het coronavirus op dit moment aan zou kunnen.

"Eenzelfde meerderheid vreest dat wij als samenleving niet genoeg hebben geleerd van onze fouten en dat we niet klaar zijn voor een nieuwe pandemie," zegt Rademaker. "Zouden we op zo’n moment weer een lockdown accepteren en ons aan de regels houden? Dat is op dit moment niet te onderzoeken. We weten dat pas als zo'n crisis zich aandient en mensen zich voor zo'n keuze gesteld zien. Laten we hopen dat we nooit op dit gesprek terug hoeven komen."

Verantwoording

Het onderzoek is uitgevoerd van 21 t/m 24 februari onder 20.500 leden van het RTL Nieuwspanel. Het onderzoek is na weging representatief voor vijf variabelen, namelijk: leeftijd, geslacht, opleiding, werkzaamheid en politieke voorkeur. Het RTL Nieuwspanel telt ruim 52.000 leden. 

Wil jij voortaan ook meedoen aan onderzoeken van het RTL Nieuwspanel? Meld je dan hier aan

Yvonne is niet de enige, uit resultaten van het RTL Nieuwspanel blijkt dat 29% denkt iemand te hebben besmet, 30% voelde zich daar schuldig over en een klein gedeelte voelt zich nog steeds schuldig.