Vakantiegangers bereiden zich nauwelijks voor op extreem weer: 'Ik zie het daar wel'

Het Rode Kruis adviseert vakantiegangers die naar Zuid-Europa gaan om zich voor te bereiden op de mogelijkheid om in extreem weer terecht te komen. Door bloedhitte, bosbranden, overstromingen of hagelstenen kunnen mensen voor nare verrassingen komen te staan. Maar toch zijn mensen er in de voorbereiding nauwelijks mee bezig, zo blijkt uit onderzoek van het RTL Nieuwspanel.
De afgelopen dagen zijn verschillende Zuid-Europese landen al getroffen door natuurgeweld. Zo moesten deze week nog 600 mensen geëvacueerd worden van een camping in Toscane in Italië door een grote natuurbrand en stonden eerder vakantiegangers in Frankrijk en Spanje uren in de file vanwege bosbranden.
Van de mensen in het onderzoek die deze zomer naar Zuid-Europa gaan, neemt 80 procent geen maatregelen. Ze vinden dat niet nodig of zien het ter plekke wel, lichten deelnemers toe. "We gaan met de auto. Als het gevaarlijk wordt, zijn we zo weg."
Volgens Harm Goossens, directeur van het Rode Kruis, wordt het steeds belangrijker om die maatregelen wél te nemen. "Door klimaatverandering komt extreem weer steeds vaker voor, juist ook in Europa. Van hevige regenval en overstromingen tot gevaarlijke hitte en bosbranden." Zijn boodschap is duidelijk: "Hoe beter je bent voorbereid, hoe onbezorgder de vakantie".
Flexibel
Een op de vijf (18 procent) bereidt zich wel voor. De meesten daarvan zorgen dat ze flexibel zijn, door bijvoorbeeld niet de hele vakantie van tevoren vast te leggen. "Als er dan ergens bosbranden zijn, kunnen we altijd nog naar een andere plek", legt een deelnemer uit. Anderen sluiten een extra of een uitgebreidere verzekering af, voor het geval dat.
Een noodpakket, zoals het Rode Kruis adviseert, heeft slechts 3 procent. "Daar heb ik echt nog nooit over nagedacht", zegt iemand in het onderzoek.
Tips van het Rode Kruis
Voor vertrek:
- Sla van tevoren lokale nieuwszenders en noodnummers van hulpdiensten op. Zo kan je altijd het nieuws volgen en hulpdiensten bereiken.
- Download alvast een EHBO-app op je telefoon.
- Neem onderweg voldoende water mee in de auto, want er kunnen lange files ontstaan door bijvoorbeeld drukte en bosbranden.
Eenmaal op de vakantiebestemming:
- Weet hoe je in geval van nood snel wegkomt vanaf de camping, het hotel of vakantiehuis.
- Zet een vluchttas klaar, met daarin je paspoort, verzekeringspas en waardevolle spullen. Denk ook aan stevige schoenen die je kunt verruilen voor je teenslippers.
- De stroom kan uitvallen bij een natuurbrand of overstroming en zorg daarom altijd voor een opgeladen powerbank.
- Als je altijd voldoende benzine in je auto hebt, kun je snel weg als je moet vluchten voor brand of een naderende overstroming.
Drie op de tien deelnemers hebben in de afgelopen vijf jaar te maken gehad met extreem weer op hun vakantiebestemming. Een deelnemer vertelt over 'hagelstenen zo groot als pingpongballen', waardoor de huurauto beschadigd raakte. Een ander 'zag de bosbranden vanuit het appartement'.
Ook is er een deelnemer die vorig jaar in Spanje was toen extreme regenval tot zware overstromingen leidde: "We kregen een alarmmelding via de telefoon, het water stroomde het huisje in. We hebben flink lopen dweilen en na een paar uur was het over."
Ook de ANWB adviseert om goed voorbereid op weg te gaan en geeft in deze video tips voor onderweg:
Verantwoording
Het onderzoek is uitgevoerd op 9 t/m 11 juli onder ruim 21.000 leden van het RTL Nieuwspanel, onder wie ruim 7.000 mensen die in juli-augustus op vakantie gaan. Het onderzoek is na weging representatief voor vijf variabelen, namelijk: leeftijd, geslacht, opleiding, werkzaamheid en politieke voorkeur (stemgedrag Tweede Kamerverkiezingen 2023). Het RTL Nieuwspanel telt ruim 59.000 leden.
Wil jij voortaan ook meedoen aan onderzoeken van het RTL Nieuwspanel? Meld je dan hier aan!