Duurdere energie

Inflatie in september naar ongekende 17,1 procent, vooral door dure energie

Door Michaël Niewold··Aangepast:
© ANP / Hollandse Hoogte / Jeffrey GroenewegInflatie in september naar ongekende 17,1 procent, vooral door dure energie
RTL

Het leven is in september maar liefst 17,1 procent duurder geworden, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dat is de hoogste stijging ooit gemeten door het statistiekbureau. Bij de manier van meten zijn overigens wel wat kanttekeningen te maken.

In augustus kwam de inflatie uit op 13,7 procent, ook al een enorme stijging van de prijzen. In september, de maand die bijna voorbij is, stegen de prijzen van energie, levensmiddelen en diensten dus nog harder.

Effect energieprijzen 

Voor een mandje boodschappen dat in september van vorig jaar 100 euro kostte, moesten consumenten nu 117,10 euro betalen. Vooral de hoge energieprijzen zorgden dat het leven nog duurder werd. De prijzen van voeding, drank en rookwaren stegen minder hard in september. 

Hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen van het CBS is ook verrast door de stijging, vertelde hij in gesprek met RTL Z.

Het statistiekbureau meldt er overigens wel bij dat het de manier gaat aanpassen waarop het op dit moment meet wat de energieprijzen doen. Het CBS gebruikt namelijk de prijzen die een gezin moet betalen als het een nieuw contract afsluit. Dat is op dit moment peperduur, maar geldt bij lange na niet voor alle gezinnen. 

Inflatie fors lager in nieuwe methode

Het statistiekbureau werkt daarom aan een nieuwe manier van berekenen, waarbij de daadwerkelijke maandelijkse energiekosten worden gebruikt. Uit de eerste tests met deze methode blijkt dat het inflatiecijfer dan fors lager uitvalt. Het exacte verschil is alleen nog niet helder. 

Nederlanders betalen miljarden extra aan btw door hoge inflatie
Lees ook

Nederlanders betalen miljarden extra aan btw door hoge inflatie

En dan zijn er nog twee kanttekeningen te maken bij dit cijfer. Het CBS waarschuwt allereerst dat dit cijfer nog kan veranderen omdat het om een eerste raming gaat.

Bovendien gaat het om het inflatiecijfer dat bedoeld is voor het Europese statistiekbureau. Dit cijfer, HICP genaamd, wordt op een iets andere manier berekend dan het CBS de inflatie berekent.

Europese methode

Het belangrijkste verschil is dat de kosten van wonen, zoals de huren, niet worden meegerekend. Dat zorgt er op dit moment voor dat dit Europese inflatiecijfer in de afgelopen maanden een stuk hoger uitpakt dan dat van het CBS. Het effect van de hoge energieprijzen werkt in deze meetmethode nog sterker door.

Volgens de CBS-methode kwam de inflatie in augustus uit op 12,1 procent, tegenover de 13,6 volgende de HICP-methode. Hoe het CBS-cijfer uitpakt in september maakt het CBS 6 oktober bekend. Dat is volgende week donderdag. 

Lees meer over
CBSInflatieLink in bio