En enkele tips

Schade door storm Ciarán? Hier heb je recht op

Door RTL Z··Aangepast:
© ANP / AFP / Sebastien Salom-GomisSchade door storm Ciarán? Hier heb je recht op
RTL

Storm Ciarán zorgt vanaf het eind van de ochtend voor zeer zware windstoten in het westen van het land. Vannacht werden er langs de Franse kust zeer zware windsnelheden van 193 kilometer per uur gemeten. Welke schadeclaims vallen er onder welke verzekering en wat kun je bij een volgende storm doen om schade te voorkomen?

Bij een storm ontstaat op veel plekken schade. Sommige schadegevallen kun je echter niet voorkomen. Dan is het goed om te weten hoe je bent verzekerd. Een overzicht met behulp van prijsvergelijker Independer en verzekeraar Centraal Beheer Achmea.

Goed om te weten alvast: vertraagde reizigers hebben pech. Omdat een storm geldt als overmacht, hoeven luchtvaartmaatschappijen geen schadevergoeding uit te betalen bij vertraagde of geannuleerde vluchten.

In vijf provincies geldt nog code geel, in Noord-Holland ook nog vanwege regen
Lees ook

In vijf provincies geldt nog code geel, in Noord-Holland ook nog vanwege regen

Normaal gesproken kun je bij de NS geen vergoeding krijgen als er sprake is van een storm, zoals vandaag, maar nu maakt de NS een uitzondering. Dus de regels voor vergoeding bij vertraging, zoals die op de site van de NS staan, gelden vandaag wel.

1. Waar moet ik allereerst op letten?

Goed om te weten is dat de expert van je verzekeraar de stormschade goed wil kunnen opnemen. Het is daarom van belang om het tijdstip zo goed mogelijk te registreren en de stormschade die is ontstaan niet direct op te ruimen.

Begin ook niet direct met het zelf herstellen van de schade. Dit moet altijd gebeuren in overleg met je verzekeraar of tussenpersoon.

2. Wanneer is er überhaupt sprake van stormschade?

In weerberichten wordt er bij windkracht 9 officieel gesproken van een storm. Maar bij de meeste verzekeraars is er bij windkracht 7 al sprake van een storm. Zij gaan daarbij af op metingen van het KNMI.

3. Welke schade aan mijn woning wordt vergoed?

Een opstalverzekering verzekert de herbouwwaarde van je woning en één van de mogelijke schadeoorzaken is storm (naast onder meer brand, bliksem en inbraak).

Denk bij stormschade aan bomen of takken die op je huis vallen, vallende dakpannen en omgevallen schuttingen. Ook waterschade, zoals lekkages of ondergelopen kelders door noodweer, vallen hieronder.

Heb je alleen een inboedelverzekering, dan zijn claims van stormschade vaak lastiger. Verzekeraars zijn niet happig op claims van spullen zoals meubelen of bloempotten die zijn achtergebleven in je tuin.

Hetzelfde geldt voor achterstallig onderhoud of spullen die zijn beschadigd doordat je ramen nog openstonden. Voor andere schadeoorzaken door storm of extreme neerslag ben je vaak wel verzekerd met een inboedelverzekering.

4. Hoe zit het met schade aan mijn auto?

De verplichte WA-autoverzekering dekt alleen tegen schade die jij met je auto bij anderen heb veroorzaakt - en geen dus geen enkele vorm van stormschade.

Heb je echter een WA+ beperkt casco autoverzekering of een allriskverzekering, dan valt stormschade daar wel onder. Ook hier geldt weer: check je polisvoorwaarden.

Ook noemenswaardig is dat stormschade bij sommige verzekeraars invloed heeft op je premie en bij andere juist niet. Daarnaast geldt er vaak een eigen risico, die de verzekeraar dus aftrekt van de schadevergoeding die je krijgt bij een storm.

Dat eigen risico is vaak hoger dan bij andere schades. Bij stormschade ligt het eigen risico meestal tussen de 225 en 500 euro. Controleer dit daarom in je polisvoorwaarden.

5. Wat kan ik zelf doen om stormschade in het vervolg te beperken?

Woning:

  1. Sluit deuren en ramen.
  2. Berg losliggende spullen op en zorg dat rolluiken, zonneschermen en parasols gesloten zijn.
  3. Maak een rondje om je huis om te controleren of zaken zoals schuttingen, dakpannen en versieringen aan muren vastzitten.
  4. Zorg dat je dakgoten en regenpijpen schoon zijn. 
  5. Snoei bomen in je tuin regelmatig en verwijder loshangende takken.

Auto:

  1. Ga bij voorkeur de weg niet op tijdens een storm.
  2. Moet dat toch? Houd ruim afstand tijdens flinke buien en denk aan je snelheid.
  3. Houd beide handen aan je stuur. Een plotselinge rukwind kan grote gevolgen hebben. 
  4. Ga niet met een aanhanger op pad.
  5. Parkeer je auto indien mogelijk niet onder een boom.
Lees meer over
Verbond van VerzekeraarsSchipholConsumentenbondAir France KLMVerzekeringenSchadevergoedingStormen