150 fabrieken dicht

Nederlandse kledingbedrijven steunen looneis fabrieksarbeiders Bangladesh

Door Jan Douwe Krist··Aangepast:
© ANP / Habibur RahmanNederlandse kledingbedrijven steunen looneis fabrieksarbeiders Bangladesh
RTL

Protesten voor een hoger minimumloon in Bangladesh liepen afgelopen week zo erg uit de hand, dat 150 kledingfabrieken uit voorzorg zijn gesloten. Nederlandse kledingbedrijven voorzien nog geen problemen met de levering, maar erkennen wel dat hogere lonen broodnodig zijn.

Bangladesh is na China de grootste kledingexporteur ter wereld. Dat heeft het Zuid-Aziatische land vooral te danken aan het lage minimumloon van omgerekend zo'n 70 euro per maand. Te laag, vinden fabrieksarbeiders, want het minimumloon is al vijf jaar niet verhoogd. Al die jaren lag de inflatie in Bangladesh boven de 5 procent, vorig jaar zelfs op bijna 8 procent.

Kledingmakers nog steeds uitgebuit: dit kun je doen als je eerlijke kleding wil dragen
Lees ook

Kledingmakers nog steeds uitgebuit: dit kun je doen als je eerlijke kleding wil dragen

Daarom kwam de overheid vorige week met een aanbod om het minimumloon te verhogen van 70 naar 104 euro per maand. Fabriekswerkers veegden dat aanbod van tafel, en eisen 195 euro per maand. Volgens verschillende studies is dat het minimale leefbare inkomen in Bangladesh.

Nederlandse kledingmerken in Bangladesh

Voor dit artikel zijn zeven grote Nederlandse kledingmerken benaderd die kleding in Bangladesh inkopen. G-Star, Wibra en Hunkemöller konden of wilden niet op tijd reageren, Hema, C&A, Zeeman en WE wel.

Al deze bedrijven produceren zelf geen kleding in het land, maar kopen het in bij lokale leveranciers. Ze betalen dus niet het loon van de arbeiders, maar hebben er indirect wel invloed op, via de prijs die ze hun leveranciers betalen.

Ook sommige Nederlandse kledingbedrijven (zie kader) zijn voorstander van een hoger loon. Zo zegt textielgigant Zeeman te pleiten voor 'een minimumloon dat een leefbaar loon is'. Het door de arbeiders geëiste bedrag van 195 euro per maand ligt volgens de woordvoerder 'in lijn met wat wij zien als een leefbaar inkomen'.

Ook Hema, WE en C&A zeggen loonsverhogingen te steunen, maar willen niet ingaan op specifieke bedragen.

Duurdere kleding

De extra kosten van hogere lonen worden mogelijk aan de consument doorberekend. "Waarschijnlijk zal dit leiden tot een bescheiden prijsverhoging van onze producten", zegt een woordvoerder van WE.

De sluiting van 150 kledingfabrieken leidt nog niet tot leveringsproblemen voor de benaderde kledingbedrijven, al zeggen ze de situatie wel nauwlettend in de gaten te houden.

Lees meer over
ZeemanHEMAKledingBangladesh