Nieuwe rekentool

Studenten opgelet: handige tool voor berekenen rente op je studieschuld

Door RTL Z··Aangepast:
© Eigen fotoStudenten opgelet: handige tool voor berekenen rente op je studieschuld
RTL

Een rekentool waarmee de zogeheten pechgeneratie kan zien wat ze kwijt zijn aan rente over hun studieschuld. Hij werd bedacht door een 22-jarige student. En deze werkt net even beter dan die van overheidsinstelling DUO. Bijvoorbeeld omdat je kunt uitrekenen wat je aan rente kunt besparen door eerder met aflossen te beginnen.

Dominiek Spin, masterstudent Mechanical Engineering aan de Universiteit Twente, kreeg net zoals veel medestudenten de gevreesde mail van DUO over het rentepercentage van zijn studieschuld. Overheidsinstelling DUO is onder meer verantwoordelijk voor studiefinanciering en het erkennen van diploma's.

Ingewikkelde cijfers

Ook Spin moest wel even bijkomen van het bericht dat de rente die hij over zijn studieschuld betaalt met ingang van volgend jaar van 0,46 naar 2,56 procent zal gaan.

Toen hij vervolgens op de website van DUO keek, werd hij niet veel wijzer van de rekentool op hun website. "Ik vond dat de cijfers mij nog niet heel veel vertelden en wilde meer weten over de inhoud en de betekenis daarvan", vertelt Spin.

Rekentool

"De rekentool van DUO gaat ervan uit dat jij de maximale tijd, 35 jaar, gaat doen over het terugbetalen van je studieschuld", licht Spin toe. De generatie van Spin, studenten die na 2018 beginnen met het aflossen van hun studieschuld, mogen 35 jaar doen over het aflossen.

Vandaar dat in zijn geval de tool ook automatisch de maximale tijd van 35 jaar invoert, terwijl voorgaande generaties hun studieschuld moeten aflossen in 15 jaar. "Vervolgens rekent de tool met het minimale maandbedrag én gaat deze ervan uit dat je pas twee jaar na je studie begint met aflossen."

Maxim heeft torenhoge studieschuld: 'Straks een auto aan rente aflossen'
Lees ook

Maxim heeft torenhoge studieschuld: 'Straks een auto aan rente aflossen'

De Slimme Studieschuld Calculator van Spin geeft (ex)studenten meer keuzes dan die van DUO. Je kan zelf invullen wat voor bedrag je per maand wil gaan betalen én je kan aangeven hoeveel maanden na je studie je wil beginnen met aflossen.

Vervolgens krijg je te zien hoe lang je over het aflossen van je studieschuld doet en hoeveel extra geld je moet aflossen door de rente. Door een beetje met data te spelen in de tool, kun je ook zien hoeveel geld je bespaart door eerder te beginnen met aflossen. Hoe eerder je begint met aflossen, hoe minder je kwijt bent aan rente. “Maar het blijft een inschatting, je moet zelf bedenken wat je met de informatie gaat doen”, aldus Spin. 

Rekenvoorbeeld

Stel je hebt een schuld van 10.000 euro en een rentepercentage van 2,56 procent. Als je meteen na je studie begint met maandelijks 100 euro af te lossen, ben je in negen jaar en vijf maanden klaar. De rente over die hele periode komt uit op 1215,81 euro. 

Wie z'n maandelijkse aflossing verdubbelt tot 200 euro, is - logischerwijs - een stuk korter bezig met aflossen. In vier jaar en vijf maanden ben je klaar. En dat scheelt ook aanzienlijk in de rente: je betaalt namelijk in dat geval 554,97 euro aan rente over je studieschuld. 

Uitbreiden

Ook al is het een inschatting, de som achter de berekening is niet uit de lucht gegrepen. "Nadat ik een programmeerscript had gemaakt, heb ik DUO gesproken om te verifiëren dat mijn som klopte", zegt Spin. "Het is een slimme tool en we zijn ervan op de hoogte", bevestigt een woordvoerder van overheidsinstelling DUO.

Ook vrienden van Spin waren erg enthousiast. Om medestudenten te helpen heeft hij de tool vervolgens via een website gelanceerd. En die website, die ziet er simpel uit. Slechts wat uitleg en de tool zelf.

Zou Spin dat niet uit willen breiden? "Ik zou er wel wat extra informatie bij willen zetten, zodat het allemaal beter te begrijpen is", zegt hij. Uit reacties van andere studenten blijkt dat rente nog steeds een ingewikkeld begrip is, net als inflatie en opties als eenmalig extra aflossen.

Die kunnen ook van invloed zijn op de hoogte van je maandelijkse aflosbedrag en wat je uiteindelijk aan rente kwijt bent. Ondertussen heeft Spin inderdaad al het een en ander aan informatie toegevoegd aan zijn website. 

Tegelijkertijd wil Spin de tool ook niet te ingewikkeld maken. "Dat is allemaal nogal variabel, het liefst wil ik wel zo dicht mogelijk bij DUO blijven", legt Spin uit.

Samenwerking met DUO

Of het ook tot een echte samenwerking met DUO komt, daar zijn nog geen concrete plannen over gemaakt. "Hoe we daar wat mee kunnen en wat voor vorm dat zou krijgen zijn we nu aan het bekijken", laat DUO weten.

Voor Spin is het initiatief al geslaagd. Hij is vooral blij dat andere studenten er profijt van hebben: "Het voornaamste doel is om studenten te helpen en dat is gelukt", besluit hij.

Lees meer over
DUOEditie NL Link in bio