Anderhalve eeuw Perry Sport: de opkomst, redding en ondergang
Het bedrijf achter de sportwinkelketens Perry Sport, Aktiesport en Sprinter is failliet. Daarmee komt een einde aan een lange geschiedenis van een iconisch winkelmerk, en is de redding door het Britse JD Sports mislukt.
Perry Sport behoort tot de alleroudste winkelketens van Nederland. De geschiedenis van het retailbedrijf begon in 1866 met de opening van de eerste Perry & Co in de Amsterdamse Kalverstraat. Ondernemer A.J.G Verster modelleerde die winkel naar een Engels voorbeeld, dat was opgericht door zijn zakenpartner Joseph Perry.
Trendsetter
Perry & Co verkocht aanvankelijk van alles, met een nadruk op Engelse en Amerikaanse vindingen. Rond 1900 had het bedrijf zes vestigingen in Nederland en twee in Brussel. De winkel onderscheidde zich als trendsetter, met de introductie van nieuwigheden als de gummi-regenjas, het veiligheidsscheermesje en spelletjes.
In de eerste helft van de twintigste eeuw specialiseerde Perry zich in sport- en kampeerartikelen, spellen en reisbenodigdheden als koffers. Na de oorlog kreeg het bedrijf steeds meer concurrentie van warenhuizen. In 1960 werd de keten overgenomen door De Bijenkorf.
In andere handen
Door verschillende fusies en overnames groeide Perry verder. In 1984 werd het bedrijf zelf overgenomen door Vendex, het moederbedrijf van V&D. Begin jaren negentig telde de keten 39 vestigingen.
Vlak na de eeuwwisseling kwam Perry Sport in handen van investeringsmaatschappij CVC en later Bencis, die het bedrijf samenvoegde met Aktiesport. De sportwinkels werden begin 2016 hard getroffen door de faillissementen van warenhuis V&D en schoenenwinkel Scapino, waar zij veel shop-in-shops hadden. Die omzet viel weg, waardoor ook Perry Sport en Aktiesport op de fles gingen.
Britse eigenaar
Na het faillissement nam het Britse sportwinkelgigant JD Sports maar liefst 187 winkels over uit de failliete boedel. Het ging om 57 vestigingen van Perry Sport en 130 van Aktiesport. Daardoor bleven 1100 van de 2500 banen behouden.
JD Sports is een retailreus, met 3400 winkels wereldwijd, een omzet van ruim 10 miljard Britse pond (11,8 miljard euro) en 75.000 werknemers. Naast het gelijknamige winkelmerk exploiteert JD Sports ook de Spaanse formule Sprinter.
Keihard ingrijpen
De nieuwe eigenaar greep meteen keihard in bij de Nederlandse winkelketens. In de eerste jaren werd meer dan de helft van de winkels gesloten. In 2020 resteerden nog 95 vestigingen van Perry Sport en Aktiesport.
In het jaarverslag over 2019 schreef JD Sports destijds tevreden dat de 'noodzakelijke chirurgische ingreep' in Nederland succesvol was afgerond. De Nederlandse winkels maakten weer een gezonde winst.
Terugkeer verliezen
Maar met de coronapandemie keerden de verliezen terug bij Perry Sport en Aktiesport. In 2020 boekten de winkelketens een verlies van ruim 18 miljoen euro. In 2021 bedroeg het verlies bijna 9 miljoen euro.
Een kapitaalinjectie van het Britse moederbedrijf kon niet voorkomen dat de financiële buffers van de Nederlandse winkelketens wegsmolten; het eigen vermogen was die jaren negatief. Zelf stelde het bedrijf in haar jaarrekening zich geen zorgen te maken over zijn voortbestaan, omdat het rekende op financiële steun van zijn kapitaalkrachtige moeder.
Sprinter
Intussen greep JD Sports afgelopen jaren opnieuw keihard in bij de Nederlandse winkelketens. Weer werden tientallen vestigingen gesloten of omgebouwd.
Veel vestigingen werden vertimmerd tot de Spaanse formule Sprinter. En de beroemde vlaggenschip-winkel in de Kalverstraat werd in 2021 een JD Sports. Van de 95 winkels uit 2020 resteren er nu, inclusief de Sprinters, nog maar 52.
Afbouw Perry
Tot voor kort beweerde de Britse eigenaar dat het niet de bedoeling was om de iconische sportmerken uit de Nederlandse winkelstraat te laten verdwijnen. "JD Sports committeert zich aan het onderhouden van een aanwezigheid van enige omvang in Nederland via de gevestigde merken Perry Sport en Aktiesport", zei een woordvoerder vorig jaar nog tegen RTL Z.
Afgelopen herfst bleek echter dat de Britten enorm vaart maakten met de ombouw van de winkels van Perry Sport en Aktiesport tot Sprinter. Van de 52 winkels die er nu nog resteren zijn er 23 van Sprinter, 12 van Perry Sport en 17 van Aktiesport.
Dat voedde geruchten dat Perry Sport en Aktiesport toch helemaal zouden verdwijnen uit de winkelstraat. Een woordvoerster wilde vier maanden geleden niet meer bevestigen dat JD Sports de iconische Nederlandse sportmerken zou behouden.
Steun ingetrokken
Ondanks de toegezegde financiële steun en de kostbare ombouwoperatie blijkt de Britse moeder nu dus toch de stekker uit het Nederlandse dochterbedrijf te hebben getrokken. Als curator Kees van de Meent geen doorstart weet te realiseren, komt met het faillissement een definitief einde aan de lange geschiedenis van Perry Sport.
Een woordvoerder van JD Sports uit Londen reageerde vandaag niet op de vraag waarom het bedrijf de steun introk. Ook wilde hij niet antwoorden op de vraag of JD Sports het als financieel krachtig bedrijf moreel correct vindt om een dochterbedrijf met 1100 medewerkers failliet te laten gaan. "We hebben niets toe te voegen aan de verklaring die wij gisteren uitgaven."