Boete van 12 miljoen euro voor Rabobank om 'onverantwoorde hypotheekverstrekking'
Rabobank krijgt een boete van 12 miljoen euro van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Volgens de waakhond heeft de bank regels overtreden bij het verstrekken van hypotheken. De bank zou geld hebben geleend zonder goed te kijken of de hypotheeklening wel verantwoord was voor de klant.
Het ging om zogenoemde maatwerkhypotheken, die tussen medio 2019 en medio 2021 werden verstrekt.
De boete is gebaseerd op een percentage van de netto-omzet van de bank. "Hierbij weegt zwaar mee dat de structurele overtredingen te maken hebben met zowel de acceptatiecriteria (het beleid) als met de behandeling van individuele klantdossiers (de praktijk)", meldt de AFM. Kortom: consumenten zijn niet genoeg beschermd.
Ook ontstond valse concurrentie want Rabobank kon potentiële klanten hogere hypotheken bieden dan andere geldverstrekkers.
Risicoanalyse
Als iemand een hypotheek aanvraagt, kijken risicoanalysten van een bank of de huizenkoper de hypotheek wel maandelijks kan betalen. Daarbij wordt vooral gekeken naar het jaarinkomen. Maar banken mogen daarvan afwijken, bijvoorbeeld als iemand naar verwachting in de toekomst veel meer gaat verdienen.
De bank mag echter alleen meer geld lenen als met een 'passende toets' goed wordt onderbouwd waarom dat kan. De bank moet dan berekeningen en documenten kunnen tonen. Volgens de AFM is Rabobank daarbij 'onvoldoende zorgvuldig te werk gegaan'.
"Of een hypotheek kon worden afgesloten werd daarmee in veel gevallen overgelaten aan de persoonlijke interpretatie van de betrokken Rabobank-medewerker. Hiermee ontstond een serieus risico dat klanten van de Rabobank voor hun situatie te hoge leningen afsloten," aldus de AFM in een persbericht.
Het risico is groot want als iemand langdurig de hypotheek niet kan betalen kan hij zijn huis uit worden gezet.
Steekproeven door AFM
De AFM kwam tot haar conclusie nadat ze steekproeven had genomen en onderzoek had gedaan naar situaties waarin Rabobank hypotheken verstrekte die hoger waren dan wat op basis van het inkomen maximaal kon worden geleend.
Rabobank overweegt bezwaar te maken tegen de boete. "Het gaat om 42 specifieke maatwerkhypotheekdossiers, waarbij Rabobank onvoldoende heeft kunnen aantonen dat in acht van deze dossiers volgens de gestelde norm is gehandeld," aldus de bank op haar site.
Rabobank: normen niet structureel geschonden
"Dit trekken we ons aan. We vinden het belangrijk dat krediet op een verantwoorde manier wordt verstrekt. Dit soort klantdossiers is echter een zeer klein onderdeel van de totale hypotheekportefeuille van de bank en daarmee niet representatief voor de gehele portefeuille."
Volgens de bank zijn de normen niet niet structureel geschonden. Ook vindt de bank het boetebedrag te hoog.
Mail de redactie
Ben jij in de problemen gekomen doordat de bank je een te hoge hypotheek liet afsluiten die je niet kon betalen? Stuur ons dan een e-mail.