Tarieven flink omhoog

Douchen en kraanwater volgend jaar fors duurder

Door Michaël Niewold··Aangepast:
© ANP / Hollandse Hoogte / Richard BrockenDouchen en kraanwater volgend jaar fors duurder
RTL

Aan water geen gebrek momenteel, maar wel aan schoon drinkwater. Het zuiveren ervan kost waterbedrijven steeds meer moeite. En daarom gaan de tarieven omhoog. Verhogingen van meer dan 10 procent zijn daarbij geen uitzondering.

Dat blijkt uit een analyse van de tarieven voor volgend jaar van de tien leveranciers van Nederland. Vitens, de leverancier met de meeste klanten in ons land, verhoogt de tarieven het meest.

Huishoudens gaan er 1,04 euro per kubieke meter betalen. Vorig jaar lag dit tarief op 85 cent. Daarmee was Vitens ook de goedkoopste, dat moet gezegd. 

Energieplafond weg, toeslagen omhoog: dit verandert er op 1 januari voor je portemonnee
Lees ook

Energieplafond weg, toeslagen omhoog: dit verandert er op 1 januari voor je portemonnee

En ook met de inhaalslag die het bedrijf maakt, valt het met het tarief van Vitens nog wel mee. Bij het Noord-Hollandse PWN ligt het tarief met 1,77 per 1000 liter drinkwater het hoogst. Ook bij het Zuid-Hollandse Dunea en Brabant Water betalen huishoudens relatief veel voor hun drinkwater per liter. 

Verschilt per huishouden

In de tabel hieronder kun je opzoeken wat het tarief bij jouw waterleverancier volgend jaar is. En hoeveel je meer gaat betalen. Hoeveel meer je uiteindelijk kwijt bent, hangt af van je verbruik en uit hoeveel mensen je huishouden bestaat. En ook bij welke leverancier je dus zit. Leverancier PWN schat in dat een gemiddeld huishouden per jaar ongeveer 10 euro meer kwijt is. 

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

In dat tientje is ook de stijging van de vaste kosten voor de aansluiting verwerkt. Ook hierbij geldt dat deze per leverancier verschillen. En dat geldt ook voor de mate waarmee de kosten stijgen. Bij het ene bedrijf harder dan bij de andere. 

Check hieronder hoe het voor jou zit:

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Als laatste stijgt ook de belasting op leidingwater (BoL genaamd) met 9,5 procent tot 0,46 euro per 1000 liter (een kubieke meter). Waterleveranciers moeten deze belasting rekenen over de eerste 300 kubieke meter die iemand verbruikt, een hoeveelheid die een normaal huishouden niet haalt. 

Moeilijker om water te zuiveren

De waterbedrijven zijn genoodzaakt om de tarieven te verhogen vanwege de extra kosten die ze moeten maken om water te zuiveren. Dat is moeilijker omdat er steeds meer bronnen van verontreiniging zijn, zoals pfas of medicijnresten. Of mest en bestrijdingsmiddelen. 

De drinkwaterbedrijven zijn niet de enige die hier last van hebben en daardoor hun tarieven verhogen. Dat doen de waterschappen ook, bleek al eerder dit jaar. 

Lees meer over
VitensBrabant WaterUnie van WaterschappenPWNDrinkwaterWaterschap