Van A tot Z 2023: kijk hier alle afleveringen terug
In de serie '2023, van A tot Z' blikt de redactie van RTL Z terug op de beeldbepalende thema's van het afgelopen jaar. Bekijk hieronder alle afleveringen.
'Hij heeft 8 miljard euro aan klantengeld vergokt'
Hij beheerde miljarden euro’s aan crypto’s voor zijn klanten. De media was dol op hem. Sam Bankman-Fried werd 'cryptokoning', maar viel van zijn troon toen bleek dat zijn cryptobeurs, FTX, voor ruim 8 miljard euro aan klantengeld kwijt was geraakt. Wat er is gebeurd en wat liefdesbrieven hiermee te maken hebben, legt RTL Z eindredacteur Eline Ronner uit in '2023, van A tot Z': De val van cryptokoning Sam Bankman-Fried.
Burgers pikken de vervuiling van bedrijven niet langer
Ooit leken grote (industriële) bedrijven in Nederland onaantastbaar. Ze brachten ons werk en welvaart en werden bejubeld. Werden, want vervuilers als Tata Steel, Chemours en 3M liggen onder een vergrootglas, net als ING, Ahold en Shell. Aandeelhouders en activisten eisen dat zij klimaat meer centraal gaan stellen in hun beleid. Dit jaar kwam het protest tot een hoogtepunt, met rechtszaken, verstoringen en blokkades van wegen en luchthavens. Samen met verslaggever Gert-Jan Verstegen blikken we erop terug.
Van deepfakes tot aan muziek: AI is niet meer weg te denken
Als er één ontwikkeling bijna sneller gaat dan het licht is het kunstmatige intelligentie, AI. Vooral ChatGPT zette de wereld op z’n kop. AI bracht ons deepfake nepvideo’s en zorgen om het verlies van banen, maar ook een nieuw nummer van The Beatles, met John Lennon en efficiëntie in de zorg. Techverslaggever Harm Teunis neemt ons mee in het jaar van AI.
Big Bazar, BCC en VanMoof: zelden zoveel spraakmakende faillissementen
Ieder jaar gaan er veel bedrijven failliet, maar niet veel jaren doen faillissementen zoveel stof opwaaien als in 2023. Onder andere klinkende namen als Big Bazar, BCC, Lightyear en VanMoof gingen bankroet.
Gebukt onder coronaschulden of hoge kosten en met terugtrekkende investeerders konden ze niet meer overeind blijven. Is dit een voorbode voor erger? En kan onze economie dit wel aan? RTL Z-redacteur Mathijs Smit legt het allemaal uit.