Tot 25.000 euro

NHG wil reservepot met goud gebruiken voor verduurzaming: extra lenen

Door RTL Z··Aangepast:
© ANPNHG wil reservepot met goud gebruiken voor verduurzaming: extra lenen
RTL

Huizenbezitters die gebruikmaken van de Nationale Hypotheekgarantie moeten de mogelijkheid krijgen om extra geld te lenen voor verduurzaming. Daarvoor pleit de stichting NHG, die zwemt in het geld.

De Nationale Hypotheekgarantie is een vangnet voor huizenkopers. Wie een huis koopt tot 435.000 euro kan gebruikmaken van de NHG. Je bent er dan van verzekerd dat als je je huis gedwongen moet verkopen, bijvoorbeeld door een echtscheiding, je niet met een restschuld achterblijft.

Als je je huis verkoopt voor een lagere waarde dan je schuld bij de bank, past NHG het verschil bij. Daarvoor betaal je eenmalig een premie van 0,6 procent van je aankoopsom. Naast de zekerheid heeft een hypotheek met NHG een extra voordeel, want je betaalt een lagere rente voor je hypotheek. Banken lopen immers minder risico dat jij uiteindelijk niet aan je betalingsverplichtingen kan voldoen.

1,7 miljard euro ligt te verstoffen

Maar inmiddels zit de stichting op een gigantische berg geld van 1,7 miljard euro. En dat geld staat daar eigenlijk niks te doen. Door huizenprijzen die de afgelopen jaren enorm zijn gestegen, blijft er nagenoeg niemand met een restschuld over op dit moment.

Vorig jaar deden er slechts 30 mensen een beroep op de NHG, voor een bedrag van een miljoen, schrijft het FD. In 2022 waren dat er slechts 8 en werd er maar een ton uitgekeerd.

Meer doen

En dus wil NHG meer doen. "Wij zijn er om te helpen met een betaalbaar en duurzaam thuis waar mensen kunnen gaan- en blijven wonen. Ook als het tegenzit", vertelt bestuurder Carla Muters. Een van de manieren om dat te doen is door mensen met een NHG-hypotheek de mogelijkheid te geven om laagdrempelig extra geld te lenen voor de verduurzaming van hun huis.

Wat Muters betreft moeten huiseigenaren 25.000 euro extra kunnen lenen met NHG-garantie voor verduurzamende maatregelen. Die extra lening moet je dan ook af kunnen sluiten als je al in een huis woont, dus niet per se bij de aankoop.

Energiezuiniger = betaalbaarder

Het is al mogelijk om bij de aankoop van een huis tot 6 procent extra te lenen voor energiebesparende maatregelen. Wie een huis koopt van 435.000 euro kan daardoor al maximaal 461.100 euro lenen met NHG.

Volgens Muters past de extra lening met NHG-garantie bij de taak van de organisatie om wonen betaalbaar te maken. Door de hoge energieprijzen kunnen mensen namelijk ook in de betalingsproblemen komen. Een energiezuiniger huis, kan dat voorkomen, zo is het idee.

Toestemming nodig

Overigens kan de stichting niet op eigen houtje beslissen om garant te gaan staan voor de extra leningen. Uiteindelijk beslist politiek Den Haag daarover.

Lees meer over
NHGHypotheekHypotheekrenteDuurzaamheid