Noodfonds voor hoge energierekening weer geopend: hier moet je zijn
Huishoudens met een laag inkomen en een hoge energierekening kunnen vanaf dit moment weer terecht bij het noodfonds van energiebedrijven en de overheid. De regels om geld uit het Tijdelijk Noodfonds Energie te trekken zijn zelfs versoepeld.
Goed nieuws voor huishoudens met een (hele) hoge energierekening, na het slechte nieuws bij de start van dit jaar. Sinds 1 januari is het prijsplafond geschrapt, de belasting op aardgas verhoogd en de energietoeslag van 1300 euro per jaar voor gezinnen met lage inkomens is er ook niet meer. In ruil daarvoor zijn andere toeslagen wel verhoogd.
Wie toch nog in de problemen komt, kan zich met ingang van vandaag melden bij het noodfonds. Het is alleen voor gezinnen met een smalle beurs.
Ondergrens verlaagd
De grens ligt bij een inkomen van 130 procent van het bruto sociaal minimum. En vervolgens wordt gekeken hoe hoog de energierekening is. Alleen als die 8 procent of meer van je inkomen bedraagt, kom je in aanmerking voor de steun. Vorig jaar was dit 10 procent.
Voor de inkomensgroep die het iets ruimer heeft (met een inkomen van maximaal 200 procent van het bruto sociaal minimum) ligt de grens ook lager. De energierekening moet nu minstens 10 procent van het inkomen zijn, in plaats van de 13 procent in 2023.
Wie aan bovenstaande eisen voldoet, krijgt het deel van de energierekening boven de ondergrens vergoed. Een stel met een gezamenlijk inkomen van 4000 euro en een energierekening van 500 euro in de maand, krijgt dan 100 euro vergoed.
Doel: 70.000 huishoudens
Het doel van de verlaging van de eisen is om meer huishoudens te helpen. Gemikt wordt op 70.000 huishoudens, ten opzichte van de 50.000 die vorig jaar gebruik maakten van het fonds.
Die kregen in totaal 43,7 miljoen euro aan steun. Dit jaar kan er voor maximaal 60 miljoen worden uitgekeerd. Dat bedrag is toegezegd door negen energiebedrijven en de rijksoverheid.