Schikking met toezichthouder

Philips moet in VS stoppen met verkoop van slaapapneu-apparaten

Door RTL Z··Aangepast:
© ANP / Hollandse Hoogte / Rob EngelaarPhilips moet in VS stoppen met verkoop van slaapapneu-apparaten
RTL

Zorgtechnologieconcern Philips moet stoppen met de verkoop van nieuwe slaapapneu-apparaten in de Verenigde Staten, waar het bedrijf zwaar onder vuur ligt. De verkoopstop geldt in ieder geval totdat de schikking definitief is waar het bedrijf inmiddels een akkoord over heeft met de Amerikaanse toezichthouder FDA.

In deze schikking zijn afspraken gemaakt over de stappen die Philips Respironics moet zetten om te laten zien dat de apparaten van het type CPAP- en BiPAP geen gezondheidsschade meer kunnen veroorzaken en aan alle regels voldoen. Dat meldt Philips zelf bij de publicatie van de kwartaalcijfers. 

Het bedrijf heeft sinds 2021 miljoenen slaapapneu-apparaten moeten terugroepen omdat isolatieschuim kon loslaten, wat schadelijk kan zijn voor de gezondheid van patiënten. De affaire kostte Philips al honderden miljoenen aan vergoedingen voor de defecte machines.

Goedkeuring rechter nodig

De schikking met het Amerikaanse openbaar ministerie namens de FDA is nog niet helemaal af, en zal nog ter goedkeuring aan een Amerikaanse rechter worden voorgelegd. Philips blijft de apparaten die het al heeft geleverd nog wel onderhouden. 

De verkoopstop is dus een eis van de toezichthouder als onderdeel van de schikking. En daarom geldt deze ook alleen in de VS, legt topman Roy Jacobs uit. De kans dat er in andere delen van de wereld ook een verkoopstop komt, acht hij klein. Vorig jaar heeft het bedrijf al afspraken gemaakt met andere toezichthouders over de verkoop van de twee type apparaten. 

Philips zet 575 miljoen opzij voor schadeclaims apneu-apparaten
Lees ook

Philips zet 575 miljoen opzij voor schadeclaims apneu-apparaten

Het stappenplan om aan alle eisen van de Food and Drugs Administration (FDA) te voldoen, neemt meerdere jaren in beslag. Philips heeft er in het laatste kwartaal van vorig jaar alvast een bedrag van 363 miljoen euro voor opzij gezet. Dat geld gaat onder meer naar afschrijvingen op voorraden die het nog heeft in de VS en leveringscontracten waar het nu verlies op zal lijden. 

Rekening loopt op

Ook dit jaar verwacht het bedrijf nog wel geld kwijt te zijn aan het dossier, mogelijk tot wel 1 procent van de omzet. En dan gaat het om een bedrag van richting de 180 miljoen euro. In april van vorig jaar maakte Philips bekend dat het 575 miljoen euro opzij ging zetten voor schadeclaims van patiënten. 

Het dossier heeft vanzelfsprekend ook weerslag op de cijfers. De omzet daalde in het laatste kwartaal van dit jaar met maar liefst 7 procent, tot net iets meer dan 5 miljard euro. Wel boekte het bedrijf 38 miljoen euro winst, een verbetering ten opzichte van het 105 miljoen euro verlies in het laatste kwartaal van 2022. 

Lees meer over
Philips