Modeplatform Manufy wilde 'duurzame Alibaba' worden, is nu failliet
Het duurzame kledingplatform Manufy is failliet. De start-up uit Groningen wilde de milieuvriendelijke tegenhanger van de Chinese marktplaats Alibaba worden, maar wist te weinig investeerders aan te trekken om de opstartperiode te overbruggen.
Het wil maar niet echt lukken met Nederlandse initiatieven die de kledingindustrie duurzamer moeten maken. Afgelopen jaren gingen ambitieuze bedrijven als Infact Clothing, People's Avenue en Ziel op de fles. Nu is ook start-up Manufy, dat duurzame merken en producenten aan elkaar wil koppelen, failliet.
Duurzame onderbroeken
Manufy werd begin 2020 opgericht door de drie jonge ondernemers Michiel Dicker, Karel Bosman en Rob ten Hoove. Zij waren vijf jaar eerder begonnen met Pockies, de maker van onderbroeken met zakken. Toen zij hun ondergoed duurzamer wilden maken, ondervonden zij dat het nog niet zo makkelijk was om geschikte producenten te vinden.
Zo werd het idee voor Manufy geboren; een platform waarop milieuvriendelijke modemerken en duurzame kledingproducenten elkaar konden vinden. Het bedrijf verzamelde een database van producenten die beschikten over de noodzakelijke duurzaamheidscertificaten en koppelde die aan kledingmerken.
Corona
Vlak nadat Manufy in 2020 van start ging, brak echter de coronacrisis uit en haakten potentiële investeerders af. Dankzij een Corona Overbruggingslening van de regionale ontwikkelingsmaatschappij NOM slaagde het bedrijf erin zijn hoofd boven water te houden.
Daarna wist Manufy groeikapitaal van investeerders op te halen. In de zomer van 2021 werd er met een gelikt filmpje via crowdfunder Symbid ruim een kwart miljoen euro binnengehaald, en in 2022 volgde een tweede ronde waarbij het bedrijf een half miljoen wilde aantrekken. In totaal zou er afgelopen jaren ruim één miljoen euro in het bedrijf zijn geïnvesteerd.
Tegenhanger Alibaba
De ambities waren groot. Manufy moest de duurzame tegenhanger worden van de Chinese marktplaats Alibaba, zei de vierde mede-oprichter René van Doren in het jaar van de oprichting.
Uit de meest recente jaarrekening die Manufy deponeerde bij de Kamer van Koophandel blijkt dat het bedrijf er begin vorig jaar niet rooskleurig voorstond. In 2022 had het bedrijf bijna 400.000 euro verbrand. Eind dat jaar stond er daardoor een negatief eigen vermogen van ruim 8 ton in de boeken. Daarmee was Manufy toen al, zoals dat heet, technisch failliet.
Uitstel van betaling
Vorig jaar lukte het Manufy blijkbaar niet om winstgevend te worden of voldoende nieuw investeringskapitaal op te halen. De start-up kreeg vorige week dinsdag uitstel van betaling, en ging twee dagen later failliet.
In het Dagblad van het Noorden wijt directeur Nout Knabben het faillissement aan het veranderde investeringsklimaat, dat het moeilijker maakt om groeikapitaal op te halen. "Platformen draaien vaak pas na enkele jaren pas winst, en moeten in het begin flink gefinancierd worden."
Doorstart
Knabben zegt te zoeken naar mogelijkheden voor een doorstart. "De wereld heeft dit soort verduurzamingsinitiatieven hard nodig, en het zou zonde zijn als een platform als deze het niet redt."
Curator Frank Omta, die het faillissement moet afwikkelen, was vanochtend nog niet bereikbaar voor een toelichting.