Consument optimistischer

Hoogleraar: woningmarkt is zieke patiënt die niet snel beter wordt

Door RTL Z··Aangepast:
© ANP / Hollandse Hoogte / Laurens van PuttenHoogleraar: woningmarkt is zieke patiënt die niet snel beter wordt
RTL

Torenhoge huizenprijzen, weinig aanbod om uit te kiezen en kopers die met regelmaat overbieden. De woningmarkt is een zeer zieke patiënt en de kans op spoedig herstel is klein, zegt hoogleraar woningmarkt Peter Boelhouwer. Opmerkelijk genoeg groeit het vertrouwen van consumenten.

Het wordt moeizamer en moeizamer op de huizenmarkt, voor wie een huis wil kopen. En voorlopig is er ook nog geen licht aan het einde van de tunnel, vertelt Boelhouwer, hoogleraar woningmarkt van de TU Delft in het programma RTL Z Huizenindex. "Het wordt weer krapper."

Het hele gesprek met Boelhouwer is hieronder te zien. De tekst gaat verder onder de video:

Ondanks die sombere constatering, zit het consumentenvertrouwen juist weer iets in de lift. Al is het sentiment nog wel negatief. Het groeiende vertrouwen leunt op twee ontwikkelingen, legt Boelhouwer uit. "De hoge huizenprijzen en de stabiele hypotheekrente."

Rente stabiel

Voor kopers zijn de hoge prijzen niet direct goed nieuws. "Maar als de prijzen dalen, ben je ook helemaal niet blij, dan durf je ook niet te kopen want dat is heel risicovol", verklaart Boelhouwer de opgaande lijn in het sentiment ondanks de hoge prijzen. 

Dat de hypotheekrente 'even tot rust is gekomen' helpt daar ook aan mee. "Stabiliteit. Mensen willen zekerheid", legt Boelhouwer uit. Daar staat tegenover dat consumenten wat pessimistischer zijn geworden over de marktomstandigheden. "Dat is vooral het aanbod, en dat daalt nu", aldus Boelhouwer. 

Sterkere stijging huizenprijzen verwacht door hogere lonen
Lees ook

Sterkere stijging huizenprijzen verwacht door hogere lonen

Voor huurders is er ook nieuws. Het wetsvoorstel van Hugo de Jonge om huren betaalbaarder te maken voor de middeninkomens ging deze week naar de Kamer. Boelhouwer vraagt zich openlijk af wie ermee geholpen is.

Huren met 190 euro omlaag

Voor de betaalbaarheid gaat het wel helpen, legt de hoogleraar uit. Voor ongeveer 300.000 woningen gaat de gemiddelde huur met ongeveer 190 euro per maand dalen. Het nadeel van de wet is dat het aanbod van huurhuizen in dit segment kleiner zal worden. 

Dat heeft twee oorzaken, vertelt Boelhouwer. Particuliere huiseigenaren stoppen met de verhuur, omdat het minder oplevert. Er zullen particuliere verhuurders zijn die hun panden gaan verkopen. 

Minder bouwen

Daarnaast zullen grote partijen minder bouwen, omdat dit type woningen minder rendement oplevert dan kleine huurhuizen of juist hele grote. Dat heeft overigens ook te maken met de gestegen rente en bouwkosten, waardoor bedrijven terughoudender zijn met investeren. "Er staat sowieso wel druk op, dus het is lastig vast te stellen waar het door komt. Maar het gaat in ieder geval niet helpen", zegt Boelhouwer. 

Lees meer over
Peter BoelhouwerTU DelftHuizenprijzenWoningmarkt