Uitbreiding Bunq naar VS loopt vertraging op door gedoe met toezichthouders
De Nederlandse onlinebank Bunq kan voorlopig nog niet beginnen in de VS. De aanvraag voor een banklicentie is, na bijna een jaar vergeefs wachten op toestemming, ingetrokken. Volgens de bank wordt een nieuwe aanvraag voorbereid.
Uit een deponering bij de Amerikaanse bankentoezichthouder OCC blijkt dat de aanvraag op 30 januari van dit jaar is ingetrokken. Bunq bevestigt de intrekking aan RTL Z.
Eenvoudige bankdiensten
De Nederlandse onlinebank diende vorig jaar een verzoek in bij de Amerikaanse toezichthouder voor een bankvergunning in de VS. Zonder zo'n vergunning kun je niet aan de slag.
De bank had de vergunningaanvraag juist simpel gehouden in de hoop op een spoedige afhandeling. De Amerikaanse tak wilde zich vooral richten op expats die een band hebben met de VS en de EU, en slechts eenvoudige bankdiensten aanbieden. Dat blijkt uit stukken die Bunq vorig jaar indiende bij de OCC.
In de eerste drie jaar zou Bunq US alleen bankrekeningen aanbieden aan consumenten en bedrijven met bijbehorende betaalkaarten. Geld lenen of het aanvragen van creditcards zou in ieder geval in de eerste drie jaar nog niet kunnen.
Verschil van mening
Toch is er een kink in de kabel gekomen. "Tijdens het aanvraagproces is duidelijk geworden dat de Amerikaanse toezichthouders (OCC en FDIC) en de Nederlandse toezichthouder (DNB) op bepaalde punten van mening verschillen", laat de bank weten.
"We zijn bezig om deze verschillen op te helderen en snel een nieuwe aanvraag in te dienen die aan de verwachtingen van alle betrokken partijen voldoet", aldus de bank.
Gissen
Wat het probleem van de toezichthouders is met de aanvraag van Bunq blijft voorlopig gissen. "Gesprekken met de toezichthouder zijn, waar dan ook ter wereld, strikt vertrouwelijk", schrijft een woordvoerder.
Toezichthouder DNB wil er om die reden dan ook niets over kwijt. "We mogen niets zeggen over individuele instellingen die onder ons toezicht staan."
Wel laat de woordvoerder weten dat het 'goed gebruik is dat toezichthouders onderling informatie uitwisselen als een instelling uit een bepaald land (het thuisland) actief is of actief wil worden in een ander land (gastland)'.
Hoe veel vertraging de overstap naar de VS oploopt, kan Bunq nog niet inschatten. "Er komt altijd veel tijd, geduld en papierwerk bij kijken", klinkt het.
Winst
Bunq groeit de afgelopen jaren als kool en boekte naar eigen zeggen in 2023 voor het eerst in zijn bestaan een jaarwinst, van 53 miljoen euro.
Maar de groei van de bank gaat zeker niet zonder de nodige groeipijnen. Het afgelopen jaar raakte Bunq in een felle strijd verwikkeld met minderheidsaandeelhouder Pollen Street.
Die wilde niet extra geld in Bunq blijven pompen, terwijl die extra middelen broodnodig zijn. Doordat Bunq veel nieuwe klanten en veel nieuw spaargeld aantrekt, moet het ook de wettelijke buffers versterken. Uiteindelijk kwamen de partijen toch tot een akkoord.
Onlangs zei topman Ali Niknam tegen het FD dat de neuzen inmiddels weer dezelfde kant op staan en dat de bank ook minder snel aan hoeft te kloppen bij aandeelhouders (waarvan Niknam zelf veruit de grootste is), omdat er inmiddels dus winst wordt gemaakt.
'Kunnen niet wachten'
Ondanks die positieve berichten is de stap naar Amerika voorlopig dus nog niet gelukt. Een tegenvaller.
"We kunnen niet wachten om het leven van onze Amerikaanse gebruikers gemakkelijk te maken en onze stempel op het Amerikaanse banklandschap te drukken. Voor ons is het aanvragen van een Amerikaanse bankvergunning de enige manier waarop we onafhankelijk kunnen blijven en mensen in de VS de gemakkelijke en veilige bankervaring te bieden die ze verdienen", aldus Bunq in april vorig jaar.