ABP gaat 10 miljard meer pensioengeld beleggen in Nederland
Pensioenfonds ABP gaat het beleggingsbeleid flink veranderen. In de komende zes jaar wil het fonds onder meer 30 miljard euro steken in meer duurzame beleggingen. 10 miljard daarvan moet in Nederland geïnvesteerd worden, waaronder in zo'n 12.500 nieuwe huurwoningen.
Dat maakt het ambtenarenpensioenfonds ABP, één van de grootste pensioenfondsen in de wereld, bekend. Tot 2030 gaat het in totaal 30 miljard euro meer beleggen in zaken die naar eigen zeggen niet alleen financieel, maar ook maatschappelijk rendement opleveren.
Het gaat dan niet om beleggingen in aandelen, maar om bijvoorbeeld windmolens, waterstof of woningen.
ABP zegt zo in te spelen op twee grote ontwikkelingen in de wereld: klimaatverandering en natuur & biodiversiteit. ABP belegt in totaal zo'n 500 miljard euro aan pensioengeld.
Topman Harmen van Wijnen zegt graag nóg meer geld te willen steken in beleggingen met ook een maatschappelijk rendement. Maar het is volgens hem lastig om genoeg projecten te vinden die aan de eisen voldoen.
Betaalbare woningen
In Nederland gaat het ABP 10 miljard euro steken in beleggingen die 'een positieve impact hebben op de omgeving'. Het gaat dan vooral om betaalbare huurwoningen en duurzame en betaalbare energie.
Eind vorig jaar stak het ABP al 250 miljoen euro in huurwoningen. Daarbij werd uitgegaan van zo'n vier ton per woning, aldus woordvoerder Asha Khoenkhoen.
Dat zou betekenen dat met de 5 miljard euro die nu in huurwoningen wordt gestoken, zo'n 12.500 huurwoningen kunnen worden neergezet. Het werkelijke aantal dat gebouwd zal kunnen worden hangt uiteraard af van de ontwikkeling van de bouwkosten in de komende jaren.
Netto-nul
Naast de 30 miljard euro die het ABP wil stoppen in duurzame beleggingen, worden ook de eisen voor aandelenbeleggingen in ontwikkelde markten, zoals Europa en de VS, die het ABP nu al heeft, aangescherpt, aldus topman Harmen van Wijnen op RTL Z.
Het gaat daarbij om zo'n 100 miljard euro aan geld dat nu al is belegd in aandelen. Voor beleggingen in aandelen van bedrijven uit andere landen gaan die strengere eisen later ook gelden, maar het is te veel om dat nu allemaal tegelijk door te voeren.
Bedrijven met een grote klimaatimpact zullen een klimaatplan moeten leveren in lijn met het klimaatakkoord van Parijs. Dat betekent netto-nul uitstoot in 2050 en rapporteren over de uitstoot.
Niet-duurzaam wordt verkocht
Verder wil het ABP dat bedrijven geen ontbossing meer veroorzaken. Met nutsbedrijven, de transportsector, staal- cement en chemische industrie en de financiële sector zal een 'intensieve dialoog' worden gevoerd, aldus het bedrijf.
Ook wil het ABP er meer letten dat bedrijven zich aan mensenrechten houden en bedrijven zich houden aan de regels voor goed ondernemingsbestuur.
Beleggingen in bedrijven die niet kunnen of willen voldoen aan de strengere duurzaamheidscriteria, zullen uiteindelijk worden verkocht, aldus Khoenkhoen. Om wat voor bedragen het gaat en in hoeveel tijd die beleggingen zullen worden verkocht, wil ze uit concurrentie-overwegingen niet zeggen.