Apple krijgt megaboete van ruim 1,8 miljard om machtsmisbruik
Apple moet een boete van 1,84 miljard euro betalen vanwege machtsmisbruik. Het bedrijf hindert muziekstreamingsdiensten om goedkopere abonnementen aan te bieden buiten Apple om, aldus de Europese Commissie. "Belangrijke informatie is de consumenten onthouden", aldus Eurocommissaris Margrethe Vestager (Mededinging).
De zaak is aangekaart door muziekstreamingdienst Spotify dat in 2019 een klacht indiende. Wie Spotify wil gebruiken, moet een app downloaden. Er zijn daarna twee soorten abonnementen. Een gratis versie met reclames, waarbij je nummers van een gekozen artiest alleen in willekeurige volgorde kan horen.
En er is een betaalde versie (Spotify Premium) zonder reclames en zonder beperkingen. Wie Premium wil moet een abonnement afsluiten. Maar Apple laat bedrijven die in de App Store een betaald abonnement willen aanbieden, een fikse commissie van 15 tot 30 procent betalen.
Spotify werd er daardoor naar eigen zeggen toe gedwongen om de prijzen van zijn abonnement kunstmatig te verhogen. Daarmee werd Spotify duurder dan concurrent Apple Music.
Oneerlijke concurrentie
Spotify heeft goedkopere abonnementen buiten Apple om, maar de techgigant staat het niet toe dat de streamingdienst klanten daarop in de app attendeert of hen een mail stuurt. Volgens de Europese commissie is er daardoor geen sprake van eerlijke concurrentie.
Klanten hebben meer betaald dan nodig is, aldus de Europese Commissie. "Miljoenen gebruikers zijn hierdoor gedupeerd. Ze kennen de andere mogelijkheden niet. Ze konden geen goed geïnformeerde keuze maken", aldus Vestager bij een persconferentie.
De boete bestaat uit twee delen: de daadwerkelijke boete, gebaseerd op de omzet van Apple en een vast bedrag.
Afschrikwekkend
Dat is gedaan omdat Vestager denkt dat alleen een standaardboete op basis van de omzet, geen indruk maakt op Apple. "Dat staat voor hun gelijk aan een boete voor te hard rijden of een parkeerboete". De boete is dus opgehoogd om de straf afschrikwekkend te maken.
Streamingdienst Spotify noemt de boete voor Apple van 1,8 miljard euro 'een belangrijk moment in de strijd voor een opener internet voor consumenten.'
Digital Markets Act
De boete voor Apple, wordt een paar dagen voor invoering van een nieuwe Europese wet, de Digital Markets Act (DMA), opgelegd. Door de wet die op 6 maart ingaat, mag Apple bedrijven niet langer belemmeren om aanbiedingen en contracten aan te bieden buiten de App Store om.
De software van iOS 17.4 en iPadOS 17.4 zou aanpassingen bevatten zodat Apple voldoet aan de nieuwe EU-wetgeving.
Op 1 maart stuurde Spotify samen met andere grote appontwikkelaars een brief naar de Europese Commissie, waarin staat dat Apple zich niet aan de Digital Markets Act houdt.
Zo moeten ontwikkelaars een vergoeding van 50 cent per download betalen als hun app meer dan een miljoen downloads heeft. Bedrijven kunnen ervoor kiezen om dit niet te doen. Maar dat zou betekenen dat ze noodgedwongen de oude regels moeten blijven volgen, die dus niet aan de DMA voldoen.
"Apple neemt een loopje met de DMA", aldus 34 boze app-ontwikkelaars in de brief.
Reactie Apple
Apple laat in een reactie weten tegen de boete in hoger beroep te gaan. "De boete is opgelegd, terwijl de Europese Commissie geen geloofwaardig bewijs heeft dat consumenten schade hebben geleden."
Spotify heeft een aandeel van 56 procent in de Europese markt voor muziekstreaming, aldus Apple. "Dit is meer dan het dubbele van dat van hun naaste concurrent. En ze betalen Apple niets voor de diensten die ervoor hebben gezorgd dat ze een van de meest herkenbare merken ter wereld zijn geworden."
En dat terwijl Spotify Apple geld kost, aldus de techgigant. "Zo zorgen onze medewerkers ervoor dat de apps van Spotify naadloos kunnen samenwerken met Siri, CarPlay, Apple Watch en AirPlay. We hebben onze technici zelfs naar Stockholm gevlogen om de Spotify-teams persoonlijk te helpen."
Hoe kom ik aan Spotify Premium?
Download in de App Store van Apple de app van Spotify. Je kunt nu alleen een gratis account aanmaken, Spotify Free. Je kunt in de app dit gratis abonnement echter niet naar Premium upgraden. "Tja, wij vinden het ook niet ideaal", luidt de melding van Spotify.
Hoe je dan wel aan Premium komt, staat er niet bij omdat Apple in haar voorwaarden bedrijven verbiedt dit te noemen.
Wij leggen het je hier uit. Ga na het downloaden van de app en na het afsluiten van Spotify Free naar de website van Spotify en log daarop in. Dan kun je daarna je abonnement upgraden en zonder reclames en beperkingen naar muziek luisteren. Dit kost 10,99 euro per maand.
Bovenstaand geldt alleen als je een iPhone, iPad of MacBook hebt. Wie een Android-telefoon of tablet heeft, heeft geen problemen en kan het betaald abonnement gewoon via Google Play (de appstore van Android) afsluiten.