Misleiding

ACM waarschuwt: sluit geen energiecontract af via de telefoon

Door RTL Z··Aangepast:
© ANP / Chris PennartsACM waarschuwt: sluit geen energiecontract af via de telefoon
RTL

Ga niet in op verkopers die je bellen om een energiecontract aan te smeren, waarschuwt consumentenwaakhond Autoriteit Consument & Markt (ACM). Klanten worden vaak ongevraagd gebeld en betalen dan ook nog te veel.

Het is Wereld Consumentendag en de ACM grijpt dat aan om weer eens te wijzen op verkopers die 'met allerlei smoesjes' proberen om van alles en nog wat via de telefoon te verkopen.

Consumenten worden ongevraagd gebeld en verkopers maken aan het begin van het gesprek niet duidelijk over wie ze zijn en waarvoor ze bellen, aldus de ACM.

Valse voorwendselen

Ook worden consumenten onder valse voorwendselen gebeld om aan hen iets te verkopen.

Kamer verbiedt verkoop energiecontracten aan de deur of per telefoon
Lees ook

Kamer verbiedt verkoop energiecontracten aan de deur of per telefoon

Zo beweren verkopers in het kader van een energieonderzoek te bellen, of omdat een leverancier de tarieven zou verhogen. Soms zeggen ze zelfs namens de ACM te bellen, aldus Tjitte Mastenbroek, woordvoerder van de ACM.

10.000 klachten

Het aantal klachten over dit soort verkoopmethoden (dus niet alleen via de telefoon) dat bij de ACM binnenkwam, steeg met bijna de helft van 7000 in 2022 tot een kleine 10.000 vorig jaar, aldus Mastenbroek.

Bij een groot deel van de telefonische verkoopmethoden gaat het volgens hem om energiecontracten.

Regels om consument te beschermen

Het liefst ziet de ACM dat er een verbod komt op de telefonische verkoop van energiecontracten. Tot die tijd wijst de instantie nog eens op de regels die er zijn om consumenten te beschermen:

  • Zo mag je alleen worden gebeld als je daarvoor toestemming hebt gegeven, of als je maximaal 3 jaar geleden klant bent geweest bij het bedrijf dat belt
  • Als je wilt dat een bedrijf je niet meer belt, kun je het 'recht van verzet' gebruiken
  • Een bedrijf moet aan het begin van een gesprek duidelijk melden waarvoor hij belt, zodat je weet dat het om een verkooptelefoontje gaat
  • Je hebt 14 dagen bedenktijd als je 'ja' hebt gezegd tegen een aanbod, maar daar later toch spijt van krijgt
  • Bij contracten voor bijvoorbeeld energie of telecom geldt dat het aanbod eerst schriftelijk moet worden ondertekend, voordat je eraan vast zit.
Lees meer over
Autoriteit Consument en MarktEnergie