Doorstart bijna rond

Failliete meubelmaker Pastoe maakte 3 miljoen verlies

Door Mathijs Smit··Aangepast:
© ANPFailliete meubelmaker Pastoe maakte 3 miljoen verlies
RTL

De iconische Nederlandse meubelmaker Pastoe heeft in de twee jaar voorafgaande aan het faillissement in februari een verlies gemaakt van bijna 3 miljoen euro, terwijl de financiële buffers al waren weggesmolten. De curator is in de laatste fase van onderhandelingen over een doorstart.

Dat blijkt uit het onlangs verschenen eerste faillissementsverslag en een toelichting van curator Bas van Dijen daarop.

Moderne ontwerpen

De Utrechtse Machinale Stoel- en Meubelfabriek Pastoe werd in 1913 opgericht en produceerde aanvankelijk traditionele meubelen. Na de oorlog werd het bedrijf vooral bekend dankzij de strakke, moderne ontwerpen van vormgevers zoals Cees Braakman. De meubelen zijn tegenwoordig nog zeer geliefd bij liefhebbers van vintage design.

Ondanks het succesvolle verleden raakte Pastoe de afgelopen decennia in de versukkeling. In 2014 trad architect en voormalig projectontwikkelaar Rudy Stroink aan om het bedrijf weer op de rails te krijgen. In het AD zei hij destijds dat de omzet zou moeten groeien naar 10 miljoen euro.

Verliezen

Uit het zojuist verschenen faillissementsverslag blijkt dat dat omzetdoel niet is gehaald. In de vier jaar tot 2024 bedroeg de gemiddelde jaaromzet nog geen 4,4 miljoen euro.  Elk jaar was er bovendien sprake van verlies.

Vergane glorie; iconische meubelmaker Pastoe failliet
Lees ook

Vergane glorie; iconische meubelmaker Pastoe failliet

In 2022 bereikte de omzet een hoogtepunt, op 5,6 miljoen euro. Maar ook het verlies was toen het grootste; bijna 2,5 miljoen euro. Vorig jaar zakte de omzet terug tot 4,3 miljoen. Het verlies bedroeg toen bijna een half miljoen euro.

Kostenstijgingen

Eerder schreef de curator de verliezen toe aan de kostenstijgingen in de afgelopen jaren. "De kostprijs van de meubels schoot met tientallen procenten omhoog door stijgende materiaal- en energieprijzen. Dat kon niet worden doorberekend aan de klant", zei Van Dijen vorige maand.

Die verliezen van de afgelopen jaren konden niet worden opgevangen door stevige financiële buffers, integendeel. Eerder constateerde RTL Z al op basis van jaarrekeningen dat het bedrijf eind 2021 zuchtte onder een negatief eigen vermogen van 2,7 miljoen euro.

Nog geen doorstart

Ondanks de tegenvallende omzet en de aanzienlijke verliezen, schrijft curator Van Dijen in zijn verslag 'in eerste instantie te zijn overspoeld met interesse in de onderneming'. Dat schrijft hij toe aan de 'goede naam en reputatie van het merk Pastoe'.

Afgelopen maand konden kandidaten een bod uitbrengen om het bedrijf te kunnen doorstarten. Over de doorstart wordt momenteel nog onderhandeld, laat de curator weten. "We zitten in de laatste fase", aldus Van Dijen.

Lees meer over
PastoeFaillissementVintageDesign