Interview

Huisjes terug bij WNL? Dan moet er een hoop gebeuren, zegt Mariëtte Hamer

Door RTL Z··Aangepast:
RTL

De op non-actief gezette hoofdredacteur Bert Huisjes kan niet zomaar terugkeren bij publieke omroep WNL. Dat zegt Mariëtte Hamer, de Regeringscommissaris seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld, in het RTL Z-interviewprogramma Z360.

Er moet nu eerst zorgvuldig onderzoek gedaan worden, benadrukt Hamer. Los van de vraag wat er precies gebeurd is, is er volgens Hamer sprake van een 'situatie op de werkvloer die ontwricht is'.  

Zelfs áls Huisjes weer terugkeert, wordt die terugkeer niet gemakkelijk. "Dan moet er een heleboel gebeuren om dat vertrouwen terug te winnen", aldus Hamer. 

Onveilige werksfeer

Bert Huisjes staat sinds 6 maart op een zijspoor bij WNL, na een besluit van de Raad van Toezicht van de omroep om hem tijdelijk uit zijn functie te ontheffen. Dit om 'tijd en ruimte te nemen voor verandering, reflectie en coaching'. Het besluit werd in overleg met Huisjes genomen. 

Aanleiding voor de maatregel was een artikel in AD over de onveilige werksfeer bij de omroep. Bekende presentatrices als Merel Westrik en Eva Jinek deden een boekje open over de angstcultuur die volgens hen heerst onder hoofdredacteur Huisjes. 

Bert Huisjes legt werkzaamheden bij WNL tijdelijk neer
Lees ook

Bert Huisjes legt werkzaamheden bij WNL tijdelijk neer

De vrouwen die naar de krant zijn gestapt met hun verhaal noemt Hamer 'heel moedig'. Dat een vrouwelijke medewerker die na een zwangerschap weer aan het werk wilde het advies kreeg om te gaan 'sporten en afvallen', noemt Hamer 'verbazingwekkend'. 

"Iedereen snapt natuurlijk dat we er allemaal goed uit willen zien op televisie, maar dat gewicht en zeker na een zwangerschap, een soort eis is, ja dat is natuurlijk verbazingwekkend", zegt Hamer. "Zeker bij een journalistiek programma."

Startpunt

Het rapport van de Commissie Van Rijn ziet Hamer als een startpunt, zoals dat volgens haar ook bij WNL is gebleken. "Dat omroepen individueel in beweging gaan komen", zegt Hamer. En dat zal gaan 'schuren' omdat er 'wrijving en weerstand' zal ontstaan, voorspelde Hamer naar eigen zeggen al toen ze aan haar functie begon, nu bijna twee jaar geleden. 

"En uiteindelijk hoop je, dat dat allemaal leidt, zoals nu ook bij WNL natuurlijk aan het gebeuren is", zegt Hamer. "Daar is men nu met de werkvloer aan de slag, om te kijken hoe ze het kunnen gaan veranderen." 

Zij hoopt dat dit proces wel sneller zal gaan, onder druk van alle aandacht. "Dat het zich niet nog jaren gaat voortslepen."

Niet de enige sector

De situatie in de mediasector zoals geschetst door de Commissie Van Rijn is volgens haar niet uniek voor de mediasector. "Ik kan je nog tal van andere sectoren noemen waar dit soort dingen ook spelen." Vaak op plekken met functies die tot de verbeelding spreken, zoals piloot, hoogleraar of presentator. "De informele leiders." 

"Kijk dan ook goed wat er in functies zit wat maakt dat er meer risico zit", legt Hamer uit. "Zowel voor diegene die het kan overkomen als voor de persoon zelf. Want als iedereen zegt dat je het allemaal geweldig doet, dan ga je dat toch op een dag zelf geloven."

Lees meer over
Bert HuisjesMariëtte HamerNPOWNLOmroepbestelSeksueel grensoverschrijdend gedrag