6,8 procent

Mooi voor werknemers: lonen zijn ook in eerste maanden 2024 hard gestegen

Door RTL Z··Aangepast:
© Venema MediaMooi voor werknemers: lonen zijn ook in eerste maanden 2024 hard gestegen
RTL

De cao-lonen in Nederland stijgen nog altijd erg hard. In de eerste drie maanden van 2024 lagen de lonen 6,8 procent hoger dan een jaar eerder. Gecorrigeerd voor inflatie blijft er een loonstijging over van 4,3 procent.

Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Inflatie goedmaken

De lonen stijgen al een jaar lang extreem hard, voor Nederlandse begrippen. Sinds het eerste kwartaal van 2023 is de loonstijging niet onder de 5,5 procent geweest.

Die forse stijging is ook wel nodig, want de prijzen zijn de afgelopen jaren ook enorm omhoog gegaan. In 2022 piekte de inflatie zelfs op 10 procent, afgelopen jaar was dat 3,8 procent.

Door de stijgende lonen maken werknemers nu dus een inhaalslag. De reële loonstijging, dat wil zeggen de loonstijging gecorrigeerd voor de inflatie in dezelfde periode, kwam uit op 4,3 procent. Dat betekent dus dat we inmiddels ook daadwerkelijk meer over houden.

Maar zoals in bovenstaande grafiek te zien is, is de achterstand die werknemers opliepen in 2021 en 2022 nog niet helemaal goedgemaakt.

Trendbreuk?

Hoewel de lonen in de eerste maanden van dit jaar nog fors zijn gestegen, lijkt de groei wel wat af te nemen. In de laatste drie maanden van 2023 stegen de lonen namelijk nog met 6,9 procent ten opzichte van een jaar eerder.

Of er sprake is van een trendbreuk, is volgens CBS-hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen nog 'lastig te zeggen', aangezien de daling ten opzichte van een kwartaal eerder nog maar heel klein is.

Toch zou het volgen Van Mulligen 'niet vreemd zijn' als de lonen vanaf nu iets minder hard stijgen, aangezien de inflatie weer flink is afgenomen. In cao-onderhandelingen was juist de hoge inflatie een reden om forse loonstijgingen te eisen.

Krapte

Maar een andere belangrijke reden voor de stijgende lonen blijft voorlopig nog wel bestaan. De krapte op de arbeidsmarkt. Werkgevers kunnen maar moeilijk aan genoeg personeel komen, waardoor de medewerkers veel makkelijker meer loon kunnen eisen. De verwachting is niet dat de krapte op de arbeidsmarkt snel af gaat nemen.

Lees meer over
CBSInflatieSalarisCAO