Vergoeding in tweeën

'Halving' bitcoin voltooid: dit is er aan de hand

Door RTL Z··Aangepast:
© AFP'Halving' bitcoin voltooid: dit is er aan de hand
RTL

De bitcoinwereld is weer eens in rep en roer. Vannacht heeft er een zogenoemde halving – een halvering – plaatsgevonden. Maar wat is dat eigenlijk?

Een halving betekent niet dat het aantal bitcoins gehalveerd wordt – dat kan natuurlijk niet. Wat er wel gehalveerd wordt, is de vergoeding die bitcoinminers (daarover zo meer) krijgen voor de rekenkracht die ze beschikbaar stellen. We leggen het uit in vier vragen en antwoorden.

Hoe werkt het ook alweer?

Bitcointransacties, dus het verplaatsen van bitcoins van eigenaar A naar eigenaar B, worden niet door één partij op een centrale plek geregistreerd, maar op duizenden plekken tegelijk door computernetwerken over de hele wereld.

Die transacties worden vastgelegd in zogenoemde 'blocks'. Dat zijn in feite digitale registers van transacties, die niet gewijzigd kunnen worden. 

ECB waarschuwt: 'Waarde bitcoin is nul'
Lees ook

ECB waarschuwt: 'Waarde bitcoin is nul'

Al die computernetwerken en computers zetten hun rekenkracht in om de bitcointransacties te verifiëren, door zo snel mogelijk extreem ingewikkelde wiskundige puzzels op te lossen. Wie dat als eerste lukt, krijgt een beloning in de vorm van bitcoins. Het verifiëren van transacties in ruil voor nieuwe bitcoins wordt minen genoemd.

Hierna wordt een nieuw block geopend, waarin weer nieuwe transacties worden vastgelegd, net als informatie over alle voorgaande blocks. Dat zorgt ervoor dat er niet gerommeld kan worden met de administratie. En dan begint het proces weer opnieuw.

Oké, en wat is er nou gehalveerd dan?

Die beloning voor het oplossen van de puzzel. Tot gisteren kreeg degene die de puzzel oplost – dat zijn doorgaans trouwens grote bedrijven met enorme serverparken met enorm veel rekenkracht – als beloning nog 6,25 bitcoins cadeau.

Nu is dat nog maar de helft: 3,125 bitcoin.

Wie bepaalt dat?

Niemand eigenlijk. De halveringen zijn geprogrammeerd in de code van bitcoin, om ervoor te zorgen dat er niet te veel bitcoins in omloop komen. Na iedere 210.000 blocks vindt er zo’n halvering plaats, wat ongeveer vier jaar duurt. In totaal kunnen er maximaal 21 miljoen bitcoins in omloop komen.

Het idee achter dat maximum is dat bitcoins schaars blijven en niet zomaar 'bijgedrukt' kunnen worden, zoals bij normaal geld het geval is. Die schaarste moet ervoor zorgen dat de bitcoin waardevol blijft.

Wat maakt het uit?

Veel investeerders in bitcoin zullen hopen dat het de koers verder opstuwt. Door minder nieuwe bitcoins in omloop te brengen, neemt de schaarste toe, waarmee de prijs op zou moeten lopen.

Maar de halvering ziet iedereen in feite al jaren aankomen, waardoor het mogelijke effect ervan ook al ingeprijsd kan zijn in de huidige koers.

De afgelopen maanden is de koers van de bitcoin in ieder geval naar grote hoogten gestegen. Vandaag is een bitcoin ongeveer 64.600 dollar waard (bijna 61.000 euro). Vorige maand bereikte de belangrijkste cryptomunt zijn hoogste prijs ooit: 73.750 dollar. 

Lees meer over
BitcoinCryptocurrency