Coca-Cola mocht manager ontslaan na omstreden deal Bas Smit
Frisdrankmaker Coca-Cola mocht een marketingmanager ontslaan, omdat zij zich niet aan de regels hield bij het sluiten van een omstreden deal met de influencers Bas Smit en Nicolette van Dam. Als gevolg van die deal eisen Smit en Van Dam nu 2 miljoen euro van Coca-Cola.
RTL Z onthulde zaterdag het bestaan van de miljoenenruzie, en meldde gisteren dat het daarbij gaat om de influencers Smit en Van Dam.
Nu blijkt dat ook rond het ontslag van de manager zelf een rechtszaak is gevoerd, waarbij de vrouw ruim 1,4 miljoen euro aan schade- en ontslagvergoedingen eiste. In deze ontslagzaak komen meer details over de omstreden miljoenendeal naar boven.
Miljoenendeal
De 41-jarige vrouw werkte sinds 2009 bij Coca-Cola, waar zij opklom tot een hoge marketingfunctie. Zij verdiende bijna 8900 euro bruto per maand, exclusief vakantiegeld en bonussen. In haar functie mocht zij betalingen tot 200.000 euro goedkeuren.
Vorig jaar november ontsloeg Coca-Cola de vrouw echter op staande voet, nadat er twijfels waren gerezen rondom enkele vette facturen die Baniloki, het bedrijf van influencers Bas Smit en Nicolette van Dam, bij de frisdrankmaker had ingediend. Coca-Cola zou hen 2,6 miljoen euro moeten betalen voor de promotie van de frisdranken van het bedrijf op sociale media.
Onderzoek
Toen Coca-Cola de betaling tegenhield om nader onderzoek naar de facturen en de daarvoor verleende diensten te kunnen doen, liet de manager een extern bemiddelingsbedrijf Smit en Van Dam alvast 600.000 euro betalen.
In het onderzoek naar de facturen en betalingen concludeerde Coca-Cola uiteindelijk dat de vrouw allerlei interne regels rondom het afsluiten van contracten aan haar laars had gelapt. Ook zou zij constructies hebben opgezet om toch betalingen te kunnen verrichten. Door ze op te splitsen in kleinere bedragen, vielen ze onder haar goedkeurende bevoegdheid.
Ontslag op staande voet
Coca-Cola vermoedt dat de manager samenspande met Smit en Van Dam, die zij persoonlijk zou kennen, om de betalingen van Coca-Cola los te krijgen. Dat wordt door het duo ontkend. De frisdrankgigant weigerde uiteindelijk de facturen te betalen, en ontsloeg de manager op staande voet.
Vandaag blijkt dus dat niet alleen rond de facturen een rechtszaak is gevoerd, maar dat ook de manager naar de rechter is gestapt om te protesteren tegen haar ontslag.
Volgens haar waren de controversiële transacties niet ongebruikelijk bij Coca-Cola, wisselden de omschrijvingen van verleende diensten omdat er geschoven moest worden met budgetten, was er sprake van onzorgvuldig en niet objectief onderzoek en is zij ten onrechte ontslagen.
Voor de rechter eiste de vrouw een vergoeding wegens onterecht ontslag van bijna 800.000 euro, een vergoeding van ruim een half miljoen voor pensioenschade, en ruim 100.000 euro aan ontslagvergoedingen. Samen ruim 1,4 miljoen euro.
Terecht ontslag
De marketingmanager ving echter bot. De Amsterdamse kantonrechter blijkt eerder deze maand te hebben geoordeeld dat Coca-Cola genoeg reden had om de vrouw op staande voet te ontslaan.
De kantonrechter concludeert in de eerste plaats dat een deel van de door de manager verzochte betalingen 'geen valide basis' had omdat de procedures niet waren gevolgd. Ook wees de rechter onder meer op de wisselende verklaringen die de vrouw voor haar handelingen en transacties gaf, en het gebrek aan onderbouwing daarvan.
Nepmail
Ook gaat de rechter ervan uit dat de vrouw een nepmail gebruikte op basis waarvan het bemiddelingsbureau Smit en Van Dam uiteindelijk 600.000 euro betaalde. Dat geld wil de bemiddelaar overigens nu van hen terug. Ten slotte zette de rechter ook vraagtekens aan eerdere betalingen van Coca-Cola aan de influencers uit 2019.
Daarmee blijft het ontslag op staande voet in stand, en kan de vrouw fluiten naar alle door haar geëiste schade- en ontslagvergoedingen. De vrouw reageerde nog niet op een verzoek om commentaar. Haar advocaten Marlies Oogjen en Twan Kersten willen niet reageren op de uitspraak, en evenmin zeggen of er nog een hoger beroep wordt overwogen.
Woordvoerder Duane van Diest van Coca-Cola zegt niet veel te kunnen aanvullen op de uitspraak. "De rechter heeft ons gelijk gegeven. Er is voldoende grond voor het ontslag op staande voet. Maar op inhoudelijke vragen kan ik niet ingaan, omdat die andere zaak nog loopt."
'Te goeder trouw'
Grote vraag is of de ontslagen manager van Coca-Cola onder een hoedje speelde met Smit en Van Dam om de betalingen van de frisdrankgigant los te krijgen. Coca-Cola vermoedt dat, en zegt dat zij elkaar ook persoonlijk goed kenden.
Het influencer-duo ontkent bij hoog en bij laag dat er sprake was van samenspanning. Zij zeggen 'volledig te goeder trouw' te zijn geweest in het aangaan van de overeenkomst. Zij eisen daarom alsnog betaling van 2 miljoen euro door de frisdrankmaker, en willen de reeds ontvangen 600.000 euro niet terugbetalen.
Dat er aan de goudgerande deal met Coca-Cola geen getekend contract ten grondslag lag, maar alleen mondelinge afspraken, appjes, e-mails en presentaties, en dat het gaat om hoge betalingen voor soms onduidelijke diensten, zou volgens hun woordvoerder niet ongebruikelijk zijn in de wereld van de influencer-marketing.
Ook ontkennen zij met de marketingmanager bevriend te zijn. "Zij wonen bij elkaar in de buurt en komen elkaar tegen op het schoolplein, maar zij kwamen niet bij elkaar over de vloer', aldus de woordvoerder. "Het was een vriendelijk, maar zakelijk contact."
Dat een professionele organisatie als Coca-Cola een hoge marketingmanager met een dienstverband van 15 jaar met toestemming van de kantonrechter op staande voet heeft ontslagen, wijten zij aan hun opdrachtgever. Volgens hen is er 'blijkbaar intern iets mis gegaan bij Coca-Cola', maar dat zou hen niet zijn aan te rekenen.
'Reputatie moet ongeschonden blijven'
Smit en Van Dam benadrukken dat zij voor de rechter een getuigenverhoor hebben gevraagd, om de onderste steen boven te krijgen. "Dat zouden zij niet doen als zij te kwader trouw waren", aldus hun woordvoerder. "Uit het getuigengehoor zal blijken dat hen niets te verwijten valt, en dat zij recht hebben om de betaling van 2 miljoen. Maar nog belangrijker is dat hun reputatie ongeschonden blijft."
In een eerdere rechtszaak heeft de rechter het getuigenverhoor, dat Coca-Cola overigens probeerde te voorkomen, toegewezen. Wordt dus vervolgd.