Closet Sale

Winkelier voor één dag: tweedehands kleding verkopen in leegstaande winkels

Door Malini Witlox··Aangepast:
© Privéfoto.Winkelier voor één dag: tweedehands kleding verkopen in leegstaande winkels
RTL

Je kunt je tweedehandsjes op Koningsdag op een kleedje uitstallen, maar je kunt het ook groter aanpakken. In verschillende steden kunnen particulieren één dag lang een leegstaande winkelruimte huren, waarin ze tweedehands kleding, speelgoed of andere gebruikte producten verkopen. Het is zo'n succes dat de ruimtes steeds zijn volgeboekt.

Kinderkleding, schoenen en dameskleding in verschillende maten. Normaal verkoopt Ellen Murk het op Koningsdag op de vrijmarkt. Maar vorig jaar pakte ze het anders aan. Samen met haar twee dochters huurde ze in de winter één dag een professionele winkelruimte in Cityplaza, een groot winkelcentrum in Nieuwegein.

Zo vis je de parels eruit op de vrijmarkt op Koningsdag
Lees ook

Zo vis je de parels eruit op de vrijmarkt op Koningsdag

Het gaat om een winkelpand, in bezit van vastgoedeigenaar Wereldhave. "We zijn eind 2022 met het Closet Sale-concept gestart in Nieuwegein. Vanwege het succes is het uitgerold naar winkelcentra in Arnhem, Heerhugowaard, Purmerend, Leiderdorp, Capelle aan den IJssel en binnenkort opent er een winkel in Roosendaal," vertelt woordvoerder Lars Vermeulen van Wereldhave.

De winkel is net zo ingericht als een echte (kleding)winkel.© Ellen Murk.
De winkel is net zo ingericht als een echte (kleding)winkel.

Een Closet Sale-winkel in Tilburg is inmiddels dicht. Het concept werkt alleen met leegstaande winkelruimtes. Zodra er een commercieel bedrijf komt dat het pand wil huren, mag die erin. "Particulieren kunnen de Closet Sales dus ook steeds maar een maand vooruit boeken. Tot nu toe is de agenda tot eind mei overal vol," legt Vermeulen uit.

Particulieren mogen verkopen wat ze willen, mits het tweedehands is. Er is geen controle op de kwaliteit. Wel moeten huurders een klein bedrag betalen. 

Te huur voor een prikkie

Wie de winkel alleen huurt, betaalt van donderdag tot en met vrijdag 35 euro voor een dag en van vrijdag tot en met zondag 45 euro. Ben je met twee of meer personen? Een doordeweeks groepsticket kost 60 euro en een groepsticket voor vrijdag tot en met zondag kost 70 euro.

Die financiële drempel zorgt er ook voor dat huurders zelden onverkoopbare rotzooi in de winkel uitstallen, aldus Vermeulen. "Echt slechte of vieze spullen die al jaren op zolder liggen, zullen ze niet snel meenemen."

Ongedragen T-shirts

Ook bij verkoopster Jacqueline de Sain was alles zo goed als nieuw en soms zelfs ongedragen, vertelt ze. Ze huurde de winkel in Nieuwegein een dag met haar dochter en schoondochter. "Mijn schoondochter had een aantal shirts die ze ooit ergens gekocht had en vergeten was op tijd terug te sturen. Nooit gedragen, dus dit was een goede gelegenheid om ze voor een paar euro per stuk te verkopen."

Alle kleding kan opgehangen worden, net als in een echte winkel. © Ellen Murk.
Alle kleding kan opgehangen worden, net als in een echte winkel.

Zelf verkocht De Sain onder meer twee winterjassen. "Dat waren dikke dure winterjassen van het merk Airforce, die amper gedragen waren. Daar had ik wel bij bepaald dat ik er minstens 75 euro per stuk voor wilde, anders zou ik ze weer mee naar huis nemen. Maar ze zijn verkocht", vertelt ze.

Onderhandelen met klanten

Het drietal had alles vooraf met labeltjes geprijsd. Van jurkjes voor een tientje tot crop tops en truitjes van een paar euro. "Ondanks die prijslabels proberen mensen toch te onderhandelen. Bij sommige kledingstukken dacht ik ook, prima neem voor die prijs maar mee."

Het belangrijkste: De Sain en haar (schoon)dochter hebben een leuke dag gehad. 

"Het gaat om tweedehands kleding, maar wordt gepresenteerd als nieuwe kleding. De winkel is voorzien van rekken met kledinghangers, kasten, tafels, een pashokje", vertelt De Sain. "Het is heel anders dan een kringloopwinkel waar alle kleding dicht op elkaar hangt en mensen in de rekken gaan graaien. Mensen waren ook echt nieuwsgierig naar ons aanbod."

Ze kan de kleding ook op Marktplaats of op Vinted verkopen. Maar daar houdt ze niet van. "Dat is relatief veel werk. Foto's maken, onderhandelen. Dit was veel makkelijker en gezelliger. Je hangt het op en klanten komen vanzelf binnen", aldus De Sain.

Voor 250 tot 300 euro verkocht

De Sain verkocht alleen kleding voor volwassenen. Ellen Murk had ook kinderkleding in haar assortiment. "Mijn dochters zijn 20 en 32 dus die kinderkleding is van de kleinkinderen. We hebben voor 250 tot 300 euro aan kleding verkocht."

Een van de Closet Sale-winkels.© Wereldhave.
Een van de Closet Sale-winkels.

Het was een heel gezellige dag, aldus Murk. Zelf vindt ze het leuk om met de klanten te praten en hen te helpen. "Eén van mijn dochters heeft dat wat minder. Die heeft de kassa gedaan en gezorgd dat de winkel netjes bleef. 

"We zouden het, als we weer genoeg tweedehands kleding hebben, graag nog een keer doen. Vandaag staat mijn dochter op de vrijmarkt, maar dat is met zo'n kleedje op de grond toch heel anders dan in een mooie winkel met kasten en kledinghangers", vindt Murk. 

Lees meer over
WereldhaveWinkelenLeegstandVrijmarktDuurzaamheidZ link in bio