Je auto verzekeren is nog duurder geworden
Wie op zoek is naar een autoverzekering, wacht een onaangename verrassing. De premies zijn fors omhoog gegaan, met gemiddeld 8,2 procent. En de komende jaren wordt het verzekeren van je auto alleen nog maar duurder, is de verwachting.
In de eerste drie maanden van 2023 was de gemiddelde premie 66,40 euro per maand. In het eerste kwartaal van dit jaar 71,85 euro per maand, blijkt uit cijfers van autoverzekering.nl.
In 2023 betaalden autobezitters (en brommer- en motorrijders) 5,2 miljard euro aan het verzekeren van hun vervoermiddel. Dat is 4,3 procent meer dan in 2022, blijkt uit recente data van toezichthouder DNB.
Hogere schade
Het aantal ongelukken is afgenomen in de afgelopen jaren. Maar als het dan misgaat, is het repareren ervan duurder, blijkt uit onderzoek van KPMG. En dat gaat de komende jaren alleen maar verder oplopen, tot een krappe 3500 euro als gemiddeld schadebedrag.
Daar zijn meerdere oorzaken voor, vertelt Joost den Elzen. Hij is directeur van autoschadeherstelbedrijf ABS. Een belangrijke factor is dat auto-onderdelen duurder zijn geworden, opgestuwd door onder meer de oorlog in Oekraïne.
Meer techniek
"En er zit meer techniek in auto's", geeft Den Elzen een andere oorzaak. "Een koplamp kostte vroeger 300 euro per stuk. Je hebt nu ledkoplampen die 2000 tot 5000 euro per stuk kosten."
"Het reparatiewerk zelf is duurder geworden", voegt hij toe. De lonen zijn gestegen, onder meer aangejaagd door de krappe arbeidsmarkt. En dan is er nog de opmars van elektrische auto's. Die zijn vaak gemaakt van aluminium, en dat is niet uit te deuken. "Dan moet je onderdelen vervangen en stijgen de kosten."
Hier is wel iets aan te doen, als consument. Net als bij andere verzekeringen loont het om even kritisch te kijken of je niet oververzekerd bent. Bijvoorbeeld een allriskverzekering voor een oude(re) auto.
Allrisk of niet?
Een allriskverzekering houdt (onder meer) in dat je ook de dagwaarde van je auto vergoed krijgt bij een ongeluk, zelfs als het je eigen schuld is. Daar betaal je uiteraard wel een hogere premie voor.
Zo'n verzekering wordt alleen aangeraden als je een nieuwe auto hebt. Omdat de dagwaarde van je auto anders waarschijnlijk lager ligt dan wat je door de jaren heen aan premie betaalt.
Een Volkswagen Golf van iets meer dan 10 jaar oud bijvoorbeeld, kun je beter WA+ verzekeren, adviseert prijsvergelijker Independer. Voor het voorbeeld is uitgegaan van een 26-jarige bestuurder uit Utrecht, met twee schadevrije jaren.
Hij of zij is minimaal 53,50 euro per maand kwijt voor de verplichte wettelijke aansprakelijkheidsverzekering (WA). Hiermee is alleen schade die je veroorzaakt aan anderen gedekt.
Check de leeftijd van je waggie
Bij een WA+ wordt ook schade door andere oorzaken vergoed. Zoals door diefstal en inbraak en brand, storm of ander natuurgeweld. En schade aan de ruiten. Hiervoor is het voorbeeld 71,5 euro per maand kwijt.
Allrisk kost maandelijks bijna 90 euro. Dan is ook de schade door je eigen schuld verzekerd. Niet aan te raden volgens Independer, omdat de waarde van de auto nog maar zo'n 5000 euro is.
Behalve goed kijken wat voor type verzekering je neemt, loont het ook om deze vervolgens onderling te vergelijken. Bij de duurste verzekeraar kost de verzekering minimaal twee keer zo veel als bij de goedkoopste, blijkt uit de data van Independer.