Pionier Avitec laat zien dat emissievrij bouwen mogelijk is

Door Commerciële redactie··Aangepast:
© RabobankPionier Avitec laat zien dat emissievrij bouwen mogelijk is
Aangeboden door Rabobank

Overstappen van fossiele brandstof naar duurzame energie is makkelijker gezegd dan gedaan. Zeker voor bedrijven die met zwaar materieel werken, zoals ingenieurs- en aannemingsbedrijf Avitec. Grondlegger Ben Timmermans is de uitdaging aangegaan en heeft zich als pionier binnen de branche opgesteld. Het doel? Avitec wil in 2030 uitsluitend nog werken met emissievrije machines.

De motivatie om een steentje bij te dragen aan de energietransitie ontstond toen Ben Timmermans stond te tanken. “Ik stond bij een groot tankstation, alle pompen waren bezet en er stond een flinke rij achter me. Dat ging daar de hele dag zo door en plots kwam het besef dat we niet oneindig zo kunnen doorgaan met de aarde uitputten”, vertelt hij. Timmermans nam zich op dat moment voor om met zijn bedrijf het voortouw te nemen en zo geschiedde.

Openbare ruimte

Het bedrijf Avitec, gevestigd in het Drentse Nieuw-Buinen, houdt zich bezig met de inrichting en het beheer van de openbare ruimte. Ze zorgen onder meer voor de aanleg van straatwerk, riolering, watergangen en asfaltverhardingen. Zo wordt er op dit moment hard gewerkt aan de herinrichting van de Grote Markt in Groningen. Avitec regelt bij dergelijke projecten de technische tekeningen en berekeningen, maar ook de uitvoering.  Avitec infra en milieu is in 2023 overgedragen aan een vijftal medewerkers waarbij Timmermans nog als strategisch adviseur is aangehaakt. Door deze stap kan Timmermans zich volledig inzetten voor diverse projecten en ontwikkelingen binnen de energietransitie. 

Veranderende behoefte

Overheidsorganisaties in alle soorten en maten zijn de klanten van Avitec, dat zo’n 250 medewerkers telt. Van gemeenten tot provincies, maar ook waterschappen en Staatsbosbeheer. “Toen ik hier in 1998 kwam werken waren we met acht medewerkers, maar we hebben ons de afgelopen decennia flink geëvolueerd door in te spelen op de veranderende behoefte vanuit de markt”, legt Timmermans uit.

Te gladde stenen

De overheid wil steeds vaker dat er emissievrij wordt gewerkt. “Sommige projecten kunnen alleen doorgaan als er geen stikstofuitstoot plaatsvindt. De markt moet zich daarop aanpassen en innoveren.” Dat is precies wat Avitec deed toen er in 2018 vanuit de stad Groningen een groot project op de markt kwam: bijna 80.000 vierkante meter aan te gladde stenen in de binnenstad moest vervangen worden. “Degene die dat emissievrij kon doen, maakte meer kans om het project binnen te halen.” Dat wilde Timmermans best proberen en hij schreef zijn bedrijf in op 100% emissievrij.

Korte lijntjes

Toen het telefoontje kwam dat Avitec de opdracht had gekregen, was dat wel even spannend. “Nu moesten we het gaan waarmaken.” Maar iedereen in het bedrijf sloeg de handen ineen. “Wij zijn een mkb-onderneming, geen beursgenoteerd bedrijf. De lijntjes zijn kort. Technische vraagstukken gooi ik hier in de groep en iedereen denkt mee. Want alleen kan ik niks, we doen dit echt samen.”

Ervaringen delen

Het emissievrije werken verliep niet zonder problemen. Timmermans: “Dan waren de accu’s van de machines bijvoorbeeld snel leeg, terwijl het opladen juist weer heel lang duurde. Of er waren überhaupt niet genoeg laadvoorzieningen.” Stapsgewijs leerde Avitec en de rest van de branche keek mee. Wat is er technisch mogelijk en wat niet? Wat is het beste materieel? “We hadden destijds bijna wekelijks een rondleiding voor gemeenten of collega-aannemers. Om ervaringen te delen en te laten zien hoe wij het aanpakten.” 

Met een gezondere bodem maakt McCain de landbouwsector toekomstbestendig
Lees ook

Met een gezondere bodem maakt McCain de landbouwsector toekomstbestendig

Draagvlak

Avitec is zonder twijfel een pionier op het gebied van energietransitie te noemen. In 2021 opende het bedrijf, samen met Novar, toen nog het grootste zonnepark van Nederland: 300.000 zonnepanelen op honderd hectare aan grond. Timmermans stapte met zijn plan eerst naar de omwonenden. “Zonder draagvlak in de gemeenschap kom je nergens. Je moet uitleggen wat je wil, maar ook luisteren naar anderen.” 

Netwerk van Rabobank

Daarnaast werd ook Rabobank in een vroeg stadium betrokken. “Al vanaf de allereerste schetsontwerpen hadden we contact. De bank kwam op bezoek om alles te bespreken en ze hadden vanaf dag één vertrouwen in de realisatie van het zonnepark.” Timmermans had veel baat bij het netwerk van de Rabobank. “Omdat de bank in het buitenland al zonneparken had gerealiseerd, hadden zij ook kennis van de materie. En ze konden mij weer in contact brengen met mensen die me verder konden helpen.”

Van groene stroom naar waterstof

Inmiddels werkt Avitec samen met Novar aan een volgend groot project: een vijf megawatt elektrolyser die groene stroom omzet in groene waterstof. Het is de ideale oplossing voor het overschot aan overtollige stroom die het zonnepark produceert. De waterstof komt bovendien goed van pas voor de waterstoftractoren die Avitec heeft. Een klassieke win-winsituatie dus.

Lef en innovatie

Er zijn wel wat technische en financiële uitdagingen. “Koploper zijn is mooi, maar je moet wel telkens het wiel uitvinden en mensen overtuigen van de haalbaarheid.” Timmermans is blij dat de Rabobank goed meedenkt, want energietransitie vraagt om innovatie, wat voor investeerders een potentieel risico kan zijn. “Stakeholders hebben het liefst dat alles zeker is, maar wat wij doen, is nog niet eerder gerealiseerd. Dus je hebt een bank nodig die er vertrouwen in heeft en die inziet dat we zonder een beetje lef en innovatie niet verder komen met de energietransitie.”

‘Kop d’r veur’

Volgende zomer moet de elektrolyser operationeel zijn en deze gaat dan 300.000 kilo waterstof op jaarbasis produceren. Dat is genoeg om 66 bussen of vrachtwagens een jaar lang non-stop te laten rondrijden. Voor de obstakels op de weg is Timmermans niet bang. “Als ik me daardoor had laten tegenhouden, was ik allang gestopt. We zetten hoe dan ook door. Of zoals we dat in Noord-Nederland zeggen: kop d’r veur, want als je opgeeft, dan verandert er niks.”

Rabobank is een coöperatieve bank die gelooft in de kracht van samen. Dit houdt in dat ze naast hun financiële middelen ook graag hun kennis en netwerk inzetten om ondernemers verder te helpen. Ga naar de website om te zien wat Rabobank voor jouw onderneming kan betekenen.

Dit artikel is tot stand gekomen in opdracht van Rabobank en valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid van RTL Nieuws.

Lees meer over
RabobankDuurzaamheidEnergietransitie