Gemeente en banken trokken stekker uit Tong Tong festival
Het Indische cultuurfestival Tong Tong Fair in Den Haag ging vorige maand failliet, nadat de gemeente en de banken geen overbruggingskrediet wilden geven. De curator hoopt nog steeds op een doorstart van het populaire meerdaagse festival.
Dat blijkt uit de eerste faillissementsverslagen van Tong Tong Fair en een dochterbedrijf, die curator Sylvia Broeseliske afgelopen vrijdag publiceerde.
Tong Tong Fair is de opvolger van de Pasar Malang Besar, sinds de jaren vijftig een grote Indische jaarmarkt in Den Haag, die jaarlijks vele tienduizenden bezoekers trekt. Begin mei bleek plotseling dat de organisatie in financiële problemen zat. De 64ste editie van het festival, die van 24 mei tot en met 2 juni zou worden gehouden, moest op de valreep worden geannuleerd.
De organisatie achter het festival vroeg op 6 mei uitstel van betaling aan, acht dagen later volgde het faillissement. Uit de eerste faillissementsverslagen blijkt nu dat de organisatie keihard is getroffen door de eerste twee coronajaren, waarin het festival niet georganiseerd kon worden.
Coronaverliezen
In 2020 leed de Tong Tong Fair een verlies van ruim 200.000 euro, het jaar erna een verlies ruim 100.000 euro. Uit het verzoek om uitstel van betaling bleek bovendien dat de organisatie dat jaar in een laat stadium werd geconfronteerd met een nieuwe lockdown en de terugkeer van het verbod op evenementen. "De organisatie had toen al contracten getekend, aanbetalingen gedaan en tijdelijk personeel ingeschakeld."
Een noodregeling voor evenementen wilde niet uitkeren, omdat geen sprake zou zijn van afstel van het festival, maar uitstel tot 2022. De gemeente Den Haag eiste de helft van de subsidie terug, omdat het festival dat jaar werd geannuleerd. De coronajaren zadelde de organisatie op met een belastingschuld van zo'n 129.000 euro.
Geen overbruggingskrediet
Uit het verslag blijkt ook dat er in 2022 wel een gezonde winst werd gedraaid van ruim 300.000 euro, hoewel de marges dat jaar onder druk stonden door personeelstekorten en sterk gestegen kosten. Volgens de voorlopige cijfers over 2023 werd er vorig jaar opnieuw een verlies gedraaid, van 76.000 euro op een omzet van ruim 1,2 miljoen euro.
In de aanloop naar de 64ste editie van het festival ontstond dit jaar vervolgens een liquiditeitsprobleem. Dat wil zeggen dat de organisatie niet over voldoende geld beschikte om zijn financiële verplichtingen te voldoen.
"De gemeente Den Haag en de banken waren niet bereid om een overbruggingskrediet te verstrekken, waardoor de vennootschappen niet aan hun verplichtingen jegens de verhuurder van het Malieveld, de energieleverancier en de standbouwers konden voldoen", aldus het verslag. Dat was de directe aanleiding voor het faillissement.
Gegadigden voor doorstart
Hoewel het faillissement inmiddels ruim een maand oud is, heeft Broeseliske de hoop op een doorstart niet opgegeven. "De curator onderzoekt momenteel de mogelijkheden voor een doorstart. Er zijn in dit kader enkele gegadigden", schrijft zij in het verslag.
Ook benadrukt de curator dat de gelieerde stichting Tong Tong, die als ideële doelstelling heeft het culturele erfgoed Nederland-Indonesië te beheren en bewaken, niet failliet is.
Welke gegadigden in de race zijn voor een eventuele voortzetting van de activiteiten en of de stichting daarbij ook betrokken is, is nog onbekend. Curator Broeseliske was vanochtend onbereikbaar voor een toelichting.