Hap uit staatskas

Duitse miljardenovername Tennet klapt definitief om 'begrotingsproblematiek'

Door Chris Koenis··Aangepast:
© ANPDuitse miljardenovername Tennet klapt definitief om 'begrotingsproblematiek'
RTL

De verkoop van het Duitse onderdeel van stroomnetbeheerder Tennet aan de Duitse overheid gaat niet door vanwege de 'begrotingsproblematiek' van de Duitse regering. Het is een fikse tegenvaller voor het nieuwe kabinet: de deal moest ruim 20 miljard opleveren.

Al langer was bekend dat de onderhandelingen stroperig verliepen, nu wordt de stekker er definitief uitgetrokken, zo meldt demissionair minister van Financiën Steven van Weyenberg (D66) in een brief aan de Tweede Kamer.

De beoogde verkoop moest naar schatting 20 tot 25 miljard euro opleveren. Geld waarmee de Nederlandse overheid noodzakelijk onderhoud en verbeteringen aan het stroomnet kon financieren. Die zijn hard nodig: de problemen met het overvolle elektriciteitsnet in Nederland houden volgens Tennet nog zeker tien jaar aan.

Verkoop Duitse deel van Tennet aan Duitsland dreigt te mislukken
Lees ook

Verkoop Duitse deel van Tennet aan Duitsland dreigt te mislukken

"Uiteraard ben ik teleurgesteld dat de onderhandelingen, die op verzoek van de Duitse staat zijn gestart en al ruim anderhalf jaar liepen, niet tot een succesvol resultaat hebben geleid", schrijft Van Weyenberg in de brief. Daarin valt ook te lezen wat de directe financiële gevolgen voor de korte termijn zijn: de staat krijgt een kapitaalinjectie van 1,6 miljard euro die het vorig jaar in Tennet stak, niet terug.

Vorige maand werd duidelijk dat Nederland en Duitsland kunnen het niet eens konden worden over een volgens de Nederlandse onderhandelaars 'overtuigende en marktconforme prijs die past binnen de Duitse begrotingsregels'. Ook nu wordt vanuit Nederland naar de oosterburen gewezen. 

Tennet zelf schrijft in een verklaring dat de deal niet doorgaat vanwege 'budgettaire uitdagingen'. Het bedrijf kreeg onlangs wel een lening van 25 miljard euro voor 2024 en 2025. Dat geld wil de stroomnetbeheerder inzetten voor haar 'grote investeringsplannen in beide landen'.