Zo boort Suriname miljoenen vaten olie op voor de kust: 'Droom wordt werkelijkheid'
Suriname krijgt de grootste buitenlandse investering ooit. Voor de kust is een lucratief olieveld gevonden, dat zal worden geëxploiteerd door het Franse oliebedrijf TotalEnergies en het Amerikaanse APA. Die opbrengsten kan het noodlijdende land meer dan goed gebruiken. "Wat leek op een verre droom, wordt werkelijkheid."
1. Wat is deze week besloten?
Oliereus TotalEnergies gaat definitief olie opboren in opdracht van de Surinaamse overheid. Dat doet het samen met zijn kleinere Amerikaanse branchegenoot Apache (APA), dat in 2020 op een enorme voorraad olie stuitte.
Het oliereservoir ligt op zo'n 150 kilometer van de kust. Het is omgedoopt tot 'Block 58': een productiegebied van circa 1,4 miljoen hectare groot dat in het Surinaamse deel van de zeebodem van de Atlantische Oceaan ligt. Daar zijn intussen vijf olievondsten gedaan.
2. Hoeveel olie is er gevonden?
Het olieveld bevat naar schatting 750 miljoen vaten olie. Die moeten de komende 20 tot 25 jaar worden opgepompt. De eerste olie wordt verwacht in 2028.
Daarvoor installeren TotalEnergies en Apache de komende vier jaar een drijvend olieboorplatform, een zogeheten FPSO, voor de kust van Suriname. Dat platform kan per dag 220.000 vaten olie uit de zeebodem pompen. De totale investering van beide bedrijven bedraagt zo'n 10,5 miljard dollar (omgerekend ruim 9,5 miljard euro), melden de twee bedrijven.
3. Is dat veel in vergelijking met andere olievondsten?
"Dit is groot", zegt Lucia van Geuns, energie-expert van het Haags Centrum voor Strategische Studies (HCSS). "Zowel de hoeveelheid gevonden olie die geproduceerd gaat worden als de investering. Zeker voor een land als Suriname dat tot nog toe relatief weinig olie exploiteert."
Het gaat om relatief 'lichte' olie. Dat is olie die goedkoper uit de grond kan worden gehaald en ook gemakkelijker verkoopbaar is op de wereldmarkt. De gewonnen olie wordt straks vanaf het drijvende platform overgeheveld naar olietankers en gaat direct de handel in.
Volgens Van Geuns is de kans reëel dat er nog meer olie en gas zal worden geproduceerd in het gebied, waar nog meer projecten kunnen worden ontwikkeld. "Dit is het begin van mogelijk meer. Het gaat Suriname heel veel staatsinkomsten opleveren."
4. Wat levert dat Suriname op?
Een bedrag tussen de 16 en 26 miljard dollar, afhankelijk van de olieprijs, is de huidige schatting. Volgens Annand Jagesar, directeur van het Surinaamse staatsoliebedrijf, gaat het grootste deel van de netto-inkomsten van de olieopbrengsten naar de staat Suriname.
De teller gaat direct lopen vanaf 2028. "Wat een verre droom leek, is werkelijkheid aan het worden. Dit wordt de allergrootste investering ooit in ons land, één waarbij Suriname het grootste deel van de take verkrijgt", aldus Jagesar, die ook een uitspraak van zijn voorganger Rudolf Elias herhaalde dat Suriname 'nooit meer hetzelfde' zal zijn.
Ook levert het project naar verwachting 6000 banen op. Al gaat het grotendeels om buitenlandse technici die werken in de offshore-industrie. Total en Apache hebben verder de intentie om zoveel mogelijk lokale goederen en diensten aan te trekken.
Maar daarvoor moet het land ook zelf investeren. Het staatsoliebedrijf neemt een belang van maximaal 20 procent in het olieproject. Daarvoor zal Suriname opnieuw geld moeten gaan lenen. Het land hangt door het beleid van oud-president Desi Bouterse nog altijd aan het infuus van het IMF en kampt met een totale staatsschuld van omgerekend ruim 3,4 miljard dollar. Ook heeft een land nog een omvangrijke schuld uitstaan bij China (zo'n 540 miljoen dollar).
Een andere optie is het uitgeven van obligaties aan de beurs. Dat leverde het staatsoliebedrijf eerder in 2020 een bedrag op van 195 miljoen dollar, bedoeld om te investeren in het vinden en produceren van olie.
5. Wie gaat uiteindelijk profiteren van het vele oliegeld?
Net als verschillende andere olieproducerende landen, stopt de Surinaamse overheid dat geld in een staatsfonds dat los staat van de reguliere staatsfinanciën. Het geld moet mogelijk gaan vloeien naar grote bouw- en infrastructuurprojecten en een betere sociaal-economische basis voor de hele Surinaamse bevolking, zegt Van Geuns. "Laten we hopen dat het geen vloek wordt."
Daarbij moet het land volgens haar lessen trekken uit de ervaringen van buurland Guyana, waar in 2015 een groot olieveld werd gevonden voor de kust en dat produceert inmiddels al. Van Geuns: "Guyana is vergelijkbaar qua bevolkingsomvang en is economisch nog aan het groeien. Het land is nu al een aantal jaar onderweg met olieproductie in samenwerking met ExxonMobil."
ExxonMobil kon in Guyana voor zichzelf goede condities bemachtigen, omdat het land geen ervaring had met olieproductie. "Suriname heeft dat wel. Het contract dat ze hebben afgesloten met TotalEnergies en APA valt ook netjes binnen de internationale marges. Een risico is dat zulke grote energieprojecten met veel overheidsinkomsten leiden tot corruptie en destabilisatie in het land."